Je ľahká, chutná a hodí sa takmer k hocičomu. Treba však vedieť, ako ryžu pripravovať tak, aby mala pre vás len zdravotné prínosy. Inak vám hrozia problémy.
Nič netreba preháňať, a to platí aj pri konzumácii ryže. Ale, ak si ju aj doprajete len párkrát za mesiac, vystavujete sa riziku v prípade, že ste ju nepripravili bezpečne. Viete, aká je častá chyba, ktorú robia konzumenti ryže?
Ohrozuje tehotné ženy aj deti
Nebezpečenstvo spočíva v otrave arzénom, no nie v otrave v zjednodušenom slova zmysle. Váš organizmus sa totiž trávi postupne, čo sa môže prejaviť v rámci niektoré nebezpečného ochorenia.
Arzén sa spája s cukrovkou, ochorením srdca, ale aj s najväčším strašiakom tejto populácie – rakovinou. Uškodiť môže aj tehotným ženám i maličkým deťom. Nachádza sa v uvarenej ryži, preto by ste mali venovať veľkú pozornosť jej príprave.
Ideálny pomer
Podľa vedcov by ste nemali nechať vypariť z ryže prebytočnú vodu. Pridať by ste preto mali viac podielov vody, no podľa doktora Andyho Meharga je najlepší taký spôsob prípravy, ktorý je síce trochu zdĺhavý, no najlepšie eliminuje množstvo arzénu v ryži.
Ak pridáte k ryži dva diely vody, po jej odparení v nej ostatne arzén. Ak pridáte päť dielov, jeho množstvo sa zníži o polovicu. No najúčinnejšie je nechať ryžu namočenú cez noc a na druhý deň ju poriadne prepláchnuť a až potom dať variť v pomere päť ku jednej.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.