Milujem šišky, ale kedže sa snažím vyhýbať vyprážaným jedlám, rozhodla som sa vyskúšak verziu pečenú v rúre. Výsledok bol skutočne vynikajúci. Ak aj vy chcete chutnú zmenu a namiesto sladkej dobroty zatúžite po slaných koláčikoch s výbornou syrovou náplňou, tento recept vás určite poteší!
Potrebujeme (na 12 porcií):
450 g hladkej múky
350 ml vlažného mlieka
20 g droždia
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g masla
2 žĺtky
250 g zemiakov
Náplň:
200 -250 g mäkšieho syra (balkánsky, cootage syr, príp. tučný tvaroh)
1 ½ lyžičku zelených byliniek (kôpor, pažítka, petržlenová vňať)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v slanej vode. Potom scedíme, necháme vychladnúť a postrúhame.
Do menšej misky nalejme trochu teplého mlieka, pridáme cukor, rozdrobené droždie a počkáme, kým vyjde kvások.
Vo väčšej miske medzitým zmiešame zemiaky s múkou, zvyšným mliekom (namiesto mlieka môžeme použiť jogurt), žĺtkami, maslom a kváskom a vypracujeme vláčne cesto. Misku potom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút až 1 hodinu.
Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Syr zmiešame s bylinkami, soľou a korením. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a potom z neho vykrajujeme okrúhle tvary, do ktorých stredu navrstvíme približne 1 – 2 lyžičky plnky. Potom vyformujeme tvar šišky.
Naplnené šišky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút pri teplote 190 stupňov, alebo kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)