Najlepší recept, aký som vyskúšala. Predtým sme slivkový lekvár celé hodiny varili v hrnci, teraz ho mám hotový za jedinú hodinu a je to úplne bez námahy!
Potrebujeme:
2 kg sliviek
500 g kr. cukru (rozdelený na dve dávky po 250 g)
2 lyžice octu
1 lyžičku mletej škorice
5 ks rozdrvených klinčekov
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 lyžice rumu
Postup:
Slivky umyjeme a rozpolíme – kôstky vyberieem. Potom slivky navrstvíme do hlbšieho pekáča (aby sa doň všetky slivky vošli) a pokvapkáme octom. Vložíme do rúry vyhriatej na 250 stupňov a pečieme 20-25 minút – počas pečenia nemiešame.
Potom vyberieme z rúry a posypeme prvou dávkou cukru a opäť vložíme do rúry na 15 minút. Dáme piecť na ďalších 15 minút, vyberieme a posypeme zvyšným cukrom a opäť vložíme na 10-15 minút do rúry.
Potom stačí už len vybrať z rúry, pokvapkať rumom a posypať koreninami. Ponorným mixérom rozmixujeme a len naplníme do čistých pohárov na zaváranie (okraj pohárov musí ostať čistý), uzavrieme a otočíme hore dnom. Zabalíme do deky, necháme celkom vychladnúť a máme hotovo!
Rada na záver: Niekedy sa môžu slivky po treťom pečení zdať príliš vodnaté. Vtedy vložte ešte na 15-20 minút do rúry.