Cmar v našej rodine používame ako prísadu do cesta a vždy musí byť v chladničke. Tiež je výborný aj len tak – na vytrávenie nič lepšie nepoznám. Babička ma naučila, ako ho vyrobiť z obyčajného mlieka – za 5 minút.
Potrebujeme (miera na 1 pohár):
1 šálku mlieka plnotučného
1 lyžicu citrónovej šťavy alebo obyčajného bieleho octu
Varešku na miešanie
Postup:
Do šálky mlieka jednoducho vmiešame 1 lyžicu octu alebo citrónovej šťavy. Necháme stáť 5-10 minút pri izbovej teplote. Uvidíte, že mlieko mierne zhustne a budú v ňom malé hrudky – nebude mať síce takú hustotu ako domáci cmar, ale aj tak je na nerozoznanie, čo sa týka chuti. Keď si teda všimnete hrudky, cmar je hotový – je to veľmi rýchly proces.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Náhradu cmaru používame do receptov, ako pravý cmar.
Ďalšie triky, ako rýchlo vyrobiť cmar:
Zmiešajte prírodný jogurt s vodou, na ¾ šálky jogurtu ¼ šálky vody a rozmiešame. Rovnako sa dá pracovať aj s kyslou smotanou – rozmiešme s vodou v rovnakom pomere.
Z cmaru si môžete pripraviť napríklad výborné domáce pagáčiky. Recept nájdete TU.