Stačí len otvoriť pohár a čerstvý šalát máte vždy k dispozícii, nech už ide o letnú grilovačku, alebo obed uprostred zimy. Ja tento zeleninový mix pripravujeme namiesto čalamády a teší sa u nás veľkej popularite.
Potrebujeme:
2,5 kg uhoriek
1 kg cibule
5 kg kapusty
Voliteľné (500 g – 1 kg bielej papriky)
Nálev:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
400-500 ml octu (ak máte viac ako 10% ocot, stačí aj 300 ml)
300-400 g kr. cukru
150 g soli
5 lyžičiek kyseliny citrónovej
4 lyžičky borkénu (dvojsiričitan draselný) – kúpite vo vinárstvách alebo na internete
Postup:
Uhorky nakrájame alebo nastrúhame natenko. Kapustu tiež nakrájame na tenké prúžky a rovnako aj cibuľu. Dôkladne premiešame. Zmiešame všetky prísady na nálev a zalejeme zeleninu. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa. Potom jednoducho vtlačíme do sterilizovaných sklenených pohárov, zalejeme šťavou a dobre zavrieme. Skladujeme v komore so zaváraninami. Necháme odležať aspoň 3 týždne a potom si môžeme pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: szekimama