Levanduľa sa zbiera práve v mesiaci júl.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nie každý to však vie urobiť dobre a čo je najdôležitejšie vtedy, keď je levanduľa najlepšia – najvoňavejšia a plná esenciálnych olejov.
Na čo levanduľu potrebujete?
Nie je jedno, či chcete levanduľu sušiť, alebo spracúvať čerstvú.
Výborá je napríklad do olejov, mastí, či domácej kozmetiky.
V takom prípade potrebujeme rastlinu vo fáze, kedy je naplno rozkvitnutá (obr. vyššie).
Ak ste sa naopak rozhodli, že levanduľu chcete sušiť, je dobré zberať ju skôr – kvety by nemali byť naplno rozkvitnuté.
Keď budete sušiť, nezabudnite kvety uchrániť pred slnkom – to z nich vytiahne farbu a aj cenné látky, ktoré sa pod fialovou farbou ukrývajú.
Jedna tretina-dve tretiny!
Pestovateľ odporúča zlaté pravidlo jedna tretina – druhá tretina.
Táto metóda sa pestovateľom osvedčila najviac.
Z rastliny teda odstránime v lete celú kvitnúcu časť, samozrejme aj suché a odumreté časti – odstránime jednu tretinu rastliny.
Väčšina rastliny by však vždy mala ostať.
Hlbší rez na zimné obdobie sa neodporúča, pretože staršie časti rastliny ju budú chrániť počas mrazov.
Rastlina opäť do jari narastie a rozvetví sa.
Toto vzpruží a omladí aj staršie rastliny!
Na jar sa odporúča urobiť jarný rez – odstrániť druhú tretinu rastliny, kedy rastline zrežeme mladšie časti – nie však drevnaté staršie časti rastliny.
Staršie rastliny je však na jar vhodné zrezať radikálne – na ¾ – bude mať viac kvetov, bude hustejšia a bohatšia.
U starších rastlín môžete rezať až do drevnatých častí.
Takýmto spôsobom môžete omladiť aj staršie rastliny a doslova im vliať nový život!
Ak pestujete levanduľu v črepníkoch, najjednoduchšie je jednoducho si ju priamo na rastline zviazať do kytice a jednoducho odstrihnúť.