36 praktických rád od našich babičiek: Mnohé sa vám v kuchyni zídu aj dnes!

Naše staré mamy žili v inom svete.

 

 

Nemali internet, kde by si našli radu, keď ju potrebovali a radili si navzájom.

Mnohé triky a finty sa odovzdávali z generácie na generáciu a aby sa na ne nezabudlo, niektoré z nich nájdete aj v tomto článku.

 

 

Zozbieral ich portál blikkruzs a veríme, že sa vám mnohé budú hodiť aj dnes. 

Vo svete, kde bol často nedostatok jedla a každý kus chleba bol vzácny, nedochádzalo k plytvaniu.

Pokazené veci sa opravili a nič sa zbytočne nevyhadzovalo.

Naše babičky majú veľa skúseností a poznajú mnoho šikovných trikov.

36 rád našich babičiek:

1. Ak kuraciu pečeň pred prípravou popicháte vidličkou, nerozpadne sa.

2. Keď nájdem lacnejšie citróny, kúpim aj 1-2 kg. Z dobre umytého ovocia nastrúham kôru, zmiešam s cukrom, dám do plastovej nádoby s uzatvárateľným vekom a zamrazím.

Vynikajúce na koláče. Šťavu vytlačím a zamrazím vo formičkách na ľad.

Môžem ho kedykoľvek vytiahnuť na ochutenie čaju alebo limonády. Ale je tiež skvelý na zbavenie sa zápachu rýb na rukách.

 

 

3. Pri príprave fašírok pridajte do hmoty lyžicu kuchynského oleja, aby sa neprilepila na hrniec a olej menej penil.

 

 

4. Chudé mäso pred pečením potrieme olejom, pri vyprážaní sa potom nevysuší.

5. Šalát sa nedá skladovať dlho, môže trochu zvädnúť.

V takom prípade ho vložte na pár minút do studenej vody spolu s plátkami surových zemiakov.

6. Korenie nemusíte pri grilovaní dávať len na mäso. Ak sa na drevené uhlie nasype bobkový list, rozmarín alebo iné voňavé korenie, mäso nadobudne aromatické vône.

 

 

7. Najjednoduchší spôsob, ako odstrániť kožu z údenej klobásy, je najprv ju preliať studenou vodou. Potom sa črievko postupne odlupuje.

8. Ak je žĺtok príliš svetlý a bledý napríklad na piškóty, knedličky atď., pridám trochu kurkumy.

 

 

9. Namiesto zápražky fazuľovú polievku zahustím rozmixovanou zeleninou, ktorú som v nej uvarila.

Je to chutné a zdravé!

10. Listy zeleru a petržlenu rozdrvím v mažiari a pridám až keď je polievka takmer hotová. Chutí a vonia lahodne.

 

 

11. Tvarohové knedle sa oplatí klásť do horúcej vody naberačkou na zmrzlinu. Rýchly a jednoduchý spôsob, vďaka ktorému sa neprilepia.

12. Ak starší chlieb na pár minút zabalíte do vlhkej kuchynskej utierky, potom ho vložíte na 5-10 minút do vyhriatej rúry, bude ako čerstvý.

 

 

13. Pri kysnutých uhorkách do dózy vkladám kôpor a chlieb zabalené v gáze, takže šťava nebude zakalená a zároveň sa dajú ľahko vybrať.

14. Pri pečení muffinov sa hodí aj naberačka na zmrzlinu. Cesto namočené v teplej vode sa dá pekne a rovnomerne rozložiť do formy, v ktorej sa pečie.

 

 

15. Červená cibuľa vás nerozplač, ak ju predtým, ako ju začnete krájať, umyjete v studenej vode a namočíte aj nôž.

Rozpolenú cibuľu pred krájaním otočte na doske rezanou stranou nadol, aby sa do vzduchu uvoľnilo menej silice.

16. Ak ste si popálili prst a po ruke nie je nič studené, ponorte spálenú časť do soli: nevytvoria sa pľuzgiere.

 

 

17. Ostali vám bielka, lebo boli potrebné len žĺtka?

Vložíme ich do chladničky a použijeme na druhý deň ráno do praženice alebo omelety, prípadne si môžete upiecť kokosové pusinky.

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie