Moja babička s maďarskými koreňmi robila z prvej úrody uhoriek a kapusty výborné kombinované poháre. Vďaka jednoduchému postupu získate kyslú kapustu a nakladané uhorky v jednom.
Potrebujeme:
5-litrový pohár
1 stredne veľkú hlávkovú kapustu
1 zväzok kôpru
3 strúčiky cesnaku
2-3 bobkové listy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 krajec suchého chleba
asi 2 lyžice soli
Postup:
Polovicu kôpru, nakrájaný cesnak a bobkový list uložíme na dno čistého pohára. Potom navrstvíme nakrájanú kapustu a dobre zatlačíme. Na kapustu umiestnime uhorky, z ktorých odrežeme konce.
Studenú vodu nalejem do hrnca a zmiešame so soľou – na jeden liter pridáme 1 lyžicu soli, privedieme do varu a keď vychladne, nalejeme do nádoby. Na vrch uložíme druhú polovicu kôpru a krajec chleba.
Nádobu preložíme na teplé miesto do tieňa. Najlepšie obsah zreje pri teplote 30 stupňov, v tieni. Po troch dňoch máte nakladané uhorky a po 4-5 dňoch dozreje aj kapusta a máte tak dispozícii aj kyslú kapustu.
Keď sú uhorky pripravené, vyberte ich, umyte a skladujte v uzatvárateľnej dóze v chladničke. Kapustu po 4-5 dňoch scedíme zo šťavy a používame ako klasickú kyslú kapustu.
zdroj: receptneked