Babičkine recepty nikdy nesklamú. Šťastie, že si ich starostlivo zapisovala a tak ostali aj pre našu generáciu a aj tie ďalšie. Tento koláčik som milovala už ako dieťa a nič sa na tom nezmenilo a to mám takmer 60 rokov. Asi to bude tým, že je naozaj fantastický.
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 20×30 cm
1 vajce
400 g hladkej múky
150 g práškového cukru
200 g masla izbovej teploty
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Voliteľné: pár lyžíc mlieka (2-3)
Štipku soli
Náplň:
600 ml kyslej smotany
150 g kr. cukru
2 bal. vanilkového alebo smotanového pudingu
500 ml mlieka
1 citrón (budeme potrebovať kôru aj šťavu)
Hrsť hrozienok (voliteľné)
Postup:
Maslo nakrájame na kocky a zmiešame s preosiatou múkou. Pridáme aj ostatné prísady a vypracujeme jednotné cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáem aj pár lyžíc mlieka. Cesto by malo byť pružné, nemalo by sa trhať. Zabalíme ho do fólie a na 30 minút necháme odležať v chaldničke.
Medzitým si prirpavíme náplň. Je to veľmi jednoduché – najskôr uvaríme puding z mlieka, práškov a cukru. Necháme ho vychladnúť a vmiešame doň smtoanu, hrozienka citrónovú šťavu aj kôru. Počas chladnutia je dobré puding prikryť fóliou aby sa na vrchu nevytvorila kôra.
Vychladené cesto vyberieme, rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na plát tak, aby pasovali na plech. Plach vymastíme a vysypeme múkou, na dno uložíme jeden plát cesta, naň navrstvíme krém a na vrch uložíme druhý plát cesta.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: szilvasgombockonyhaja