Mäkučké a nadýchané cesto, ktoré používam najmä na plnené dobroty. Sušené mlieko som do cesta doteraz nepridávala, ale rozdiel je skutočne cítiť. Odteraz cesto len so sušeným mliekom.
Potrebujeme:
500 ml teplej vody
65-70 g sušeného mlieka
12 g sušené droždie
800 – 900 g hladká múka
50 g kryštálového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1,5 soli
75 g rozpusteného masla
1 vajce
50 g rozpusteného masla na potretie
Potrebujeme:
Vo vode si rozmiešame sušené mlieko, pridáme maslo a premiešame. Suché prísady zmiešame v samostatnej miske a pridáme k nim aj vajce. Do tejto zmesi potupne za stáleho miešania prilievame tekutú zmes. Vypracujeme hladké cesto, ktoré na teplom mieste necháme kysnúť.
Cesto potom preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát. Ten nakrájame na menšie obdĺžniky a každý potrieme maslom.
Potom jednoducho zrolujeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 30 minút podkysnúť a následne vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
Ak máte chuť na slanú variantu, do cesta dajte menej cukru a naplňte šunkou, syrom či inými obľúbenými prísadami. Okrem toho môžete plniť aj džemom, nutellou alebo tvarohom či makom.
zdroj: coolinarika