Bazová limonáda je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá – pomôže pri migréne, zlom távení, kŕčoch aj oslabenej imunite.
Baza čierna a jej účinky na zdravie
Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám.
-Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi.
-Antivírusové, antibakteriálne účinky.
-Antiseptické a detoxikačné účinky.
-Mierne antibiotické účinky.
-Podporuje potenie (chrípka…).
-Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt.
-Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu.
-Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
-Udržiava zdravé dýchacie cesty.
-Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.
-Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde.
-Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.
-Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.
-Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…).
-Upokojuje nervový systém.
-Eliminuje stres.
-Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho).
-Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia).
Na bazovú limonádu potrebujeme:
cca 8 ks kvety bazovy
1 ks citrón
1 ks pomaranč
2 PL med
cca 3 litre vody
Voliteľné: mäta, medovka, tymián
Postup:
V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.
Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov.
Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.
Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.
Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.
Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu. Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov.
Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).
Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.
Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.