Bazová limonáda zlikviduje bolesť brucha, stres aj nádchu: Recept na najlepší osviežujúci nápoj, ktorý vám zlepší život!

Bazová limonáda má úžasnú moc – okrem toho, že ide o fantastické osvieženie,

Bazová limonáda je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá – pomôže pri migréne, zlom távení, kŕčoch aj oslabenej imunite.

 

 

Baza čierna a jej účinky na zdravie

Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám. 

-Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi.

-Antivírusové, antibakteriálne účinky.

-Antiseptické a detoxikačné účinky.

-Mierne antibiotické účinky.

-Podporuje potenie (chrípka…).

 

 

-Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt.

-Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu.

-Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.

-Udržiava zdravé dýchacie cesty.

-Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.

-Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde.

-Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.

-Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.

-Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…).

-Upokojuje nervový systém.

-Eliminuje stres.

-Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho).

-Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia).

Na bazovú limonádu potrebujeme:

 

 

cca 8 ks kvety bazovy

1 ks citrón

1 ks pomaranč

2 PL med

cca 3 litre vody

Voliteľné: mäta, medovka, tymián

Postup:

V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.

Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov.

 

 

Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu. Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov.

 

 

Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.

Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín).

Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.

 

 

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes