Pestovanie paradajok je pre mnohých záhradkárov každoročnou radosťou aj výzvou.
Krásne sadenice, ktoré spočiatku rastú bez problémov, sa môžu v priebehu niekoľkých týždňov stať obeťou plesní, škodcov alebo nedostatku živín.
Rajčiny sú totiž citlivé na vlhkosť, teplotné výkyvy a prehustenie porastu, čo vedie k rozšíreniu rôznych chorôb, ako je:
–Pleseň zemiaková (Phytophthora infestans) – najčastejšia a najnebezpečnejšia choroba rajčín,
–Septóriová škvrnitosť listov,
–Čierna škvrnitosť paradajok,
–Múčnatka,
–A ďalšie bakteriálne či vírusové infekcie.
Okrem toho paradajky často napádajú vošky, molice, roztoče či húsenice. Oslabené rastliny potom prinášajú menej plodov, ktoré môžu byť bez chuti, alebo predčasne zhnijú.
A predsa existuje jednoduchý, lacný a ekologický spôsob, ako týmto problémom predchádzať, ochrániť úrodu a dokonca zlepšiť chuť plodov. Riešenie máte pravdepodobne už teraz doma v kuchyni.
Zázrak v 1 lyžici: sóda bikarbóna
Sóda bikarbóna (hydrogénuhličitan sodný) nie je len pomocníkom pri pečení či čistení.
V záhrade pôsobí ako prírodný fungicíd, repelent a pH regulátor.
Pravidelné používanie sódy dokáže tieto úžasné veci u vás v záhrade:
Zabráni šíreniu plesní a húb
Sóda vytvára na listoch mierne zásadité prostredie, v ktorom sa plesne ťažko rozmnožujú.
Zabraňuje klíčeniu spór a zastavuje šírenie už vzniknutých infekcií.
Odpudí škodcov
Niektorí hmyz (napr. vošky, roztoče) nemajú radi kontakt so zásaditým povrchom – pôsobí na nich dráždivo.
Zlepšuje chuť paradajok
Keď sa sóda pridá priamo do pôdy v malých dávkach, znižuje jej kyslosť.
Paradajky tak rastú v mierne zásaditejšom prostredí, čo znižuje ich kyslosť a robí plody sladšími a šťavnatejšími.
Ako používať sódu bikarbónu
Postrek proti plesniam a škodcom
Ingrediencie:
1 polievková lyžica sódy bikarbóny
1 liter vlažnej vody
Voliteľne: 1 čajová lyžička tekutého mydla alebo oleja (lepšia priľnavosť)
Postup:
Zmiešajte všetky ingrediencie v fľaši s rozprašovačom.
Postriekajte vrchné aj spodné časti listov každých 7–10 dní, najmä po dažďoch alebo ak vidíte prvé známky plesne.
Používajte ráno alebo večer, nie na priamom slnku (mohlo by dôjsť k popáleniu listov).
Zlepšenie pôdy a chuti paradajok
Použitie:
Do pôdy okolo každej sadenice raz mesačne zapracujte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
Neaplikujte priamo ku stonke – rozprestrite do vzdialenosti cca 5–10 cm od rastliny.
Dôkladne zalejte.
Táto dávka pomáha znížiť kyslosť pôdy, čo ovplyvňuje výslednú chuť plodov – menej kyslé, sladšie paradajky.
Upozornenie:
Nepoužívajte nadmerné množstvo sódy – vo veľkých dávkach môže zmeniť pH pôdy príliš dramaticky a rastliny poškodiť.
Prípravky so sódou neaplikujte počas silného slnečného žiarenia.
Najlepšie účinky dosiahnete, ak kombinujete sódu s prevzdušnením pôdy, zdravým strihaním a pravidelným odstraňovaním postihnutých častí rastlín.