Púpava sa od všetkých iných bylín líši svojou jedinečnou schopnosťou čistiť ľudské telo. Ak užívate lieky, je najlepšie poradiť sa so svojím lekárom skôr, ako začnete používať liečivá a čaje z púpavy.
Hoci je púpava považovaná za burinu, je to extrémne mocná rastlina. Je schopná pomôcť pečeni, tráviacemu systému a obličkám.
Jej listy môžete pridať priamo do zeleninových šalátov, je však potrebné vždy ich zbierať len na čistých odľahlejších miestach.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Púpava obsahuje výživné zložky, ktoré sú dobré pre naše telo.
Okrem čistenia tela od odpadových látok a toxínov, rieši aj problém zadržiavania tekutín v tele.
Desať zelených listov denne – sú zadarmo, účinky vás milo prekvapia
Púpava veľmi dobre vplýva na pečeň – čerstvé duté stvoly konzumované v surovom stave pomáhajú pri chronickom zápale pečene a tiež pri cukrovke.
Kým je púpava v kvete, cukrovkári by mali zjesť až desať kusov denne.
Stvol spolu s kvetom treba umyť a pomaly všetko požuť. Chutí horko, je chrumkavý a šťavnatý.
Proti únave by sme vraj mali zjesť každý deň sedem púpavových listov alebo stvolov. Únava sa rozplynie.
Púpava je prospešná pri dne a reumatizme, podporuje tiež slezinu.
Po dvoj až trojtýždňovej liečbe čerstvým stvolom by mali ustúpiť najbolestivejšie príznaky.
Púpava síce tieto choroby nevylieči, ale zmierni negatívne symptómy, ktoré s nimi súvisia.
Púpava obsahuje inulín, taraxacín, vitamíny, saponín cholín, väčšie množstvo minerálnych látok a fytoncídy – to sú látky, ktoré majú podobné účinky ako antibiotiká.
Jej látky majú tiež žlčopudný účinok, ovplyvňujú tvorbu slín a žalúdočnej šťavy, regulujú stolicu, pôsobia priaznivo na metabolizmus.
Púpava zlepšuje chuť do jedla a trávenie.
Obsahuje vitamín C a väčšie množstvo minerálov, ktoré organizmus potrebuje.
Podporuje jeho detoxikáciu, preto sa odporúča pri chronických reumatických ťažkostiach.
Pomáha pri problémoch so žalúdkom a žlčníkom, používa sa proti zápalom pečene a močových ciest, proti obličkovým kameňom a ako protihlístový prostriedok.
Koreň sa po primeranej úprave používa aj ako náhradka kávy.
Na čistenie krvi
Púpava je vhodná aj na vyčistenie krvi. Čerstvé listy a stonky sa môžu použiť do šalátov.
Púpava sa dá skrátka konzumovať celá, či už surová, alebo varená.
Najlepšie a najchutnejšie je použitie listov púpavy v šalátoch.
To umožní rastlinke nielen perfektne dochutiť vaše pokrmy, ale zároveň aj očistiť pečeň, obličky a črevá.