Prinášame vám zbierku najlepšie recepty na tradičné veľkonočné pečivo – všetko máte na jednom mieste!
Mazanec a vianočka z jedného cesta
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
140 g kr. cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/4 l mlieka
30 g droždia ( tak 3/4 kocky)
2 vajcia (jedno na potretie)
120 g Hery alebo masla
Hrozienok vopred namočených v rume
1 lyžička soli
Štipka muškátového orieška
1 lyžička citrónovej kôry
Troška rumu do cesta
Postup:
Z cukru, droždia a trošky teplého mlieka necháme vzísť kvások – stačí 10-15 minút.
Kvások zapracujeme do múky s 1 vajíčkom, vlažným mliekom, zvyškom cukru, rozpustenou herou alebo maslom a troškou rumu.
Pridáme citrónovú kôru, štipku muškátového orieška, soľ a nakoniec hrozienka čo boli vopred v rume namočené.
Cesto spracovávame tak dlho, aby sa nelepilo na steny a prípadne podľa potreby ešte prisypávame múku, ak je cesto riedke, alebo mlieko, ak je naopak tuhé.
Pozor na to, aby cesto nebolo príliš tuhé, potom by totižto bol tuhý aj výsledok (pomôže vám malá skúška keď do cesta pichnete, musí sa zase späť krásne zaceliť, vtedy je cesto akurát).
Akonáhle je cesto spracované, necháme kysnúť.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí, potom rozdelíme na 4, 3 a 2 diely.
Zo všetkých vypracujeme dlhé valčeky, ktoré postupne prepletieme.
Najprv zo 4, potom 3 a nakoniec 2 dielov.
Všetky spletené časti navrstvíme na seba – na spodok základ zo 4 copov, potom prepletené 3 copy a nakoniec dva.
Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme približne 45 minút, asi na 150 -160 ° C.
Ak chceme, aby nám vianočka neklesla, zapichnite na niekoľko miest špajdle – tie pomôžu držať copy na mieste.
Ak si netrúfate urobiť vysokú vianočku, urobte dve menšie z 3 copov.
Prípadne môžete robiť len dve poschodia – na spodok z troch copov a na vrch z dvoch copov. Rovnako výborné je cesto aj na veľkonočný mazanec.
Vianočka zo šľahačkového cesta
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady.
Potom pridáme vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami. Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.
Prikryjeme utierkou a nechháme vykysnúť na teplom mieste.
Potom cesto rehnetieme v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť.
Ja neviem zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.
Potom preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte podkysnúť.
Potrieme žltkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.
Veľkonočný baránok
Potrebujeme:
4 vajcia
150 g cukru krupica
1 téglik smotany na šľahanie
30 dkg polohrubej múky
1/2 bal. prášok do pečiva
Postup:
Z bielkov ušľaháme sneh, postupne pridávame cukor (oba druhy).
Šľaháme, kým sa cukor rozpustí.
Potom ľahko primiešame žĺtky, smotanu a múku.
Pečieme na 200 stupňov asi 40 minút. Formu na barančeka je potrebné dobre vymastiť aj v záhyboch.
Krehučké maslové cesto
Potrebujeme:
200 g masla
130 g práškového cukru
350 g hladkej múky
2 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
1 lyžičku prášku do pečiva
90 g nasekaných vlašských orechov
Žĺtok na potretie