Moja mama vždy na veľkú noc varí v hrnci obyčajnú žihľavu: Keď zistíte dvôd, spravíte to tiež!

Na Veľkú noc sa žihľava varí predovšetkým na Zelený štvrtok.

Tento deň je v kresťanskej tradícii spojený so symbolikou prírody, plodnosti a obnovy. V minulosti sa na Zelený štvrtok jedli najmä zelené jedlá, ktoré symbolizovali príchod jari a nového života.

 

 

Žihľava bola (a miestami stále je) jednou z prvých jarných bylín, ktoré sa objavili po zime. Bola dostupná, výživná a verilo sa, že má očistné účinky.

Okrem prípravy zelených jedál malo však varenie žihľavy aj ďalší účel.

Málokto by asi dnes tipoval, že slúžila ako krásne prírodné farbivo.

 

 

So žihľavovu môžete dať veľkonočným vajíčkam krásny žltozelený odtieň.

Ako postupovať?

Najprv vajce dôkladne umyte vodou octom, aby ste odstránili nečistoty a mastnotu.

Farba tak lepšie chytí na povrch škrupinky.

Vezmite 1 liter vody a dajte do nej listy žihľavy – varte asi hodinu.

Čím dlhšie necháte vývar na sporáku, tým tmavšia bude farba.

Potom môžete surové vajcia vložiť do farebného vývaru a nechať variť tak dlho, ako sa vám páči.

Vajce sa krásne zafarbí, avšak len na povrchu, vnútro ostane nezmenené.

Po varení jednoducho vyberte a nechajte vyschnúť.

 

 

Farbenie octom a červenou kapustou – pre nebesky modrú

 

 

Budete potrebovať:

Bielych, natvrdo uvarené vajcia

1 hlávku červenej kapusty

4 lyžičky bieleho octu

Jedlú zlatú farbu na zdobenie

Tvrdý štetec

Postup:

Najskôr kapustu nakrájame a hlavy červenej kapusty.

Vložte kapustu do veľkého hrnca s 5 šálkami vody.

Priveďte do varu a potom varte 30-45 minút.

Nechajte kapustu úplne vychladnúť sceďte tekutinu – pridajte do nej 4 lyžičky bieleho octu.

 

 

 

 

Vajcia vložíme do hrnca s plochým dnom a zalejeme tak, aby boli celkom ponorené.

Hoci je tekutina fialová, zázrak sa stane po pár hodinách – vajcia nebudú fialové, ale nádherne modrasté.

Vajcia je treba každú pol hodinu otáčať.

Ak chcete získať ombré efekt, niektoré vajcia vyberte skôr – niektoré po dvoch hodinách, iné až po štyroch. Ak chcete vajcia nechať v tekutine cez noc, uložte ich do chladničky.

 

 

Pre krásne zlatisté tóny vajcia nechajte uschnúť a potom postriekajte farbou a opäť nechajte uschnúť.

 

 

Stará dobrá cibuľka

 

 

Varené červené a hnedé cibuľové šupky môžu byť použité na vytvorenie krásnych teplých tónov.

Jednoducho pridajte červenkasté a hnedé cibuľové šupky do veľkého hrnca s vodou a varte, až kým sa nedosiahne hnedastá varenie.

Potom pridajte vajcia do vývaru a varíme ďalších 10-15 minút.

Krásne vzory na farebných veľkonočné vajcia sú jednoducho získané listami a sieťou.

 

 

 

Potravinárske farbivo – každá kraslica inej farby z jedného hrnca

 

 

Úžasné kraslice rôznych farieb

Je to skutočne jednoduché, rýchle a výsledok je naozaj krásny.

Vyskúšajte si zdobenie vajec pomocou cibuľových šupiek tak, ako to kedysi robili naše babičky.

Ako na to?

 

 

Vajcia najskôr namočíme do misky s vodou.

 

 

Následne obalíme v cibuľových šupkách rozdrvených na menšie kúsky.

 

 

Potom balíčka zabalíme do gázy.

 

 

 

 

Vajcia vložíme do kastróla s vodou a 1 lyžicou soli.

Do vody pridáme pár kvapiek potravinárskeho farbiva.

 

 

 

Privedieme do varu a varíme 7 minút.

Uvarené vajcia vyberieme a premyjeme pod tečúcou vodou.

Odstránime gázu a opäť premyjeme. Keď vajcia uschnú, potrieme ich trochou rastlinného oleja pre krásny lesk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie krásne nápady

Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.