Zvyčajne ich poznáme v smaženej verzii, ktorá ale nie je vyhovujúca pre každého z nás.
Ukázalo sa však, že fánky môžu byť tiež pečené, stačí len mierne upraviť základný recept.
Tajomstvo je v obyčajnom masle. Ak chcete diétnejšiu verziu klasického vyprážaného jedla, skúste to. :-)
Potrebujeme (asi na 50 kusov):
240 g pšeničnej múky (ja používam hladkú)
1 kopcovitá lyžica mäkkého masla
3 lyžice kyslej smotany 18%
1 polievková lyžica rumu
3 žĺtky
štipku soli
1 čajová lyžička vanilkového cukru
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Na posypanie:
práškový cukor
vanilkový cukor
Postup:
Žĺtky zmiešame s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou.
Pridajte preosiatu múku, rum, vanilkový extrakt a mäkké maslo.
Dobre vypracované cesto je tajomstvom úspechu.
Musíme ho dobre premiesiť a mne sa najviac osvedčilo cesto „zomlieť“ v mlynčeku na mäso asi 2-3 krát, takto sa cesto krásne spojilo a dobre sa s ním pracovalo.
Cesto je zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na asi 1 hodinu.
Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme.
Nakrájame na pásy približne 3 cm široké a dlhé asi 10 cm.
V strede každého kusu urobíme rez a my sa prevlečieme jeden koniec.
Vytvoríme charakteristický tvar fánky.
Pripravené fánky položíme na plech na pečenie, ktorý bol predtým vyložený papierom na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10 – 12 minút.
Počas pečenia môžeme pripraviť posyp, t.j. práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom. S touto zmesou posypeme upečené fánky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)