Fánky DO RÚRY bez oleja: V Rúre sa pečú úplne samé a sú úžasné – konečne recept, podľa ktorého sa vždy podaria!

Luxusné pečené fánky - žiadne vyprážanie, len dajte do cesta maslo. Tento recept zostane vo vašej kuchyni na dlhé roky!

Zvyčajne ich poznáme v smaženej verzii, ktorá ale nie je vyhovujúca pre každého z nás.

 

 

Ukázalo sa však, že fánky môžu byť tiež pečené, stačí len mierne upraviť základný recept.

Tajomstvo je v obyčajnom masle. Ak chcete diétnejšiu verziu klasického vyprážaného jedla, skúste to. :-)

Potrebujeme (asi na 50 kusov):

240 g pšeničnej múky (ja používam hladkú)

1 kopcovitá lyžica mäkkého masla

3 lyžice kyslej smotany 18%

1 polievková lyžica rumu

3 žĺtky

 

 

štipku soli

1 čajová lyžička vanilkového cukru

1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Na posypanie:

práškový cukor

vanilkový cukor

Postup:

Žĺtky zmiešame s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou.

 

 

 

Pridajte preosiatu múku, rum, vanilkový extrakt a mäkké maslo.

Dobre vypracované cesto je tajomstvom úspechu.

Musíme ho dobre premiesiť a mne sa najviac osvedčilo cesto „zomlieť“ v mlynčeku na mäso asi  2-3 krát, takto sa cesto krásne spojilo a dobre sa s ním pracovalo.

Cesto je zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na asi 1 hodinu.

 

 

Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme.

Nakrájame na pásy približne 3 cm široké a dlhé asi 10 cm.

V strede každého kusu urobíme rez a my sa prevlečieme jeden koniec.

Vytvoríme charakteristický tvar fánky.

 

 

Pripravené fánky položíme na plech na pečenie, ktorý bol predtým vyložený papierom na pečenie.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10 – 12 minút.

Počas pečenia môžeme pripraviť posyp, t.j. práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom. S touto zmesou posypeme upečené fánky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes