Krásne nadýchané venčeky v cukrovej poleve budú ozdobou vášho veľkonočného stola. Potešia malých, i veľkých!
Potrebujeme:
1 šálku hladkej múky
3 vajcia
1 – 2 bielka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 ml vody
2 PL kryštálového cukru
1/4 ČL soli
100 g zmäknutého masla
Na polevu:
1/2 šálky cukru
4 – 5 PL mlieka
1 PL medu
Postup:
Nalejte vodu do hrnca, pridajte zmäknuté maslo a soľ.
Dajte na sporák a na miernom ohni priveďte do varu.
Keď zmes začne vrieť, odstavte zo sporáka a opatrne zašľahávajte múku.
Vráťte na sporák a za stáleho miešania varte ešte asi 1-2 minúty.
Odložte cesto z tepla a nechajte úplne vychladnúť.
Keď je zmes vychladnutá, postupne po jednom zašľahajte vajíčka.
Nakoniec primiešajte ešte bielky a dobre zamiešajte.
Keď je cesto homogénne, naplňte ním cukrárenské vrecko a pomocou špičky vytvárajte venčeky na plechu, ktorý ste si pokryli papierom na pečenie a potreli olejom (aby z neho lepšie skĺzli).
Olej si nechajte rozhorúčiť a potom v ňom vysmážajte venčeky.
Naukladajte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočnej mastnoty.
Teraz si pripravte polevu. Cukor miešajte s mliekom a medom, kým nedostanete hladkú polevu.
Rovnomerne ňou polejte venčeky a nechajte stuhnúť.
Dobrú chuť!