Mám recept na dokonalý PERNÍK: Naozaj ostane vláčny celý týždeň a pri krájaní sa nedrobí!

Tento perník si zamilujete. Vydrží vlhký aj celý týždeň a pri krájaní sa nemrví!
[mashshare]

Nechce sa vám vykrajovať a zdobiť medovníčky?

Vyskúšajte tento rok takýto fantastický perník na plechu. 

Výborný recept, ktorý poteší celú rodinu.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa krokov z portálu przyslijprzepis.

Tento perník funguje aj pre začiatočníkov.

Ak plánujete tento rok cukrársky debut a Štedrý večer u vás doma, tento recept je pre vás.

Tento perník upečiete ako celok a v priereze pôsobí efektne.

 

 

Rastie do výšky a zároveň si zachováva vlhkosť.

Je tiež ľahké krájať bez toho, aby ste rozdrvili celý koláč.

Pripravte si tento slávnostný koláč asi 1-2 dni pred Štedrým večerom.

Nechajte svoj domov rozvoňať škoricou, kardamómom a klinčekmi.

 

 

Najviditeľnejší na plnenie je slivkový lekvár no perník tiež môžete tiež preložiť a naplniť napríklad šľahačkou, či pudingom.

Zvoľte kyslý džem, najlepšie domáci.

Skvelý bude džem z čiernych ríbezlí , ale poslúži aj malinový, jahodový a slivkový, či pomarančový.

 

 

Ďalšou zaujímavou obmenou môže byť karamelová plnka (ktorú má každý rád), mascarpone krém (ako na mrkvovú tortu) a orechová plnka.

Cesto pri delení nepopraská.

Nepreháňajte to s práškom do pečiva.

Na tento recept stačia 2 veľmi zarovnané lyžičky.

 

 

Príliš veľa kypriaceho prášku môže spôsobiť trpkú chuť cesta a rozpadať sa.

Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.

Perník s krupicovou hmotou – recept

Ingrediencie (28 cm dlhá tortová forma):

2,5 šálky tortovej múky

120 g masla

 

 

120 g kryštálového cukru

200 ml mlieka

2 vajcia

4 ploché polievkové lyžice medu (odporúčame univerzálny, viackvetový alebo suchší – pohánkový)

2 polievkové lyžice slivkového lekváru

1 vrchovatá polievková lyžica perníkového korenia

3 lyžice horkého kakaa

1/2 lyžičky škorice

2 veľmi ploché lyžičky prášku do pečiva

Ingrediencie na krupicovú hmotu:

 

 

200 ml mlieka

80 g (5 polievkových lyžíc) mäkkého masla (izbovej teploty)

4 plné polievkové lyžice kryštálového cukru

4 polievkové lyžice krupice

Ingrediencie na polevu:

80 ml smotany na šľahanie 30%

120 g tmavej čokolády

4 polievkové lyžice mandľových lupienkov

Okrem toho: 150-200 g slivkového lekváru

Postup:

Na miernom ohni rozpustíme maslo na perník (120 g).

 

 

Keď je tekuté, pridáme cukor, med, perníkové korenie, kakao, škoricu a 2 lyžice džemu.

Na miernom ohni zohrievame a miešame, kým sa suroviny nespoja.

Dávajte pozor, aby ste ho nepriviedli do varu.

Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

Medzitým si v miske prudko rozšľaháme 2 vajcia.

 

 

Do vychladnutej hmoty pridáme 200 ml mlieka a premiešame.

Rúru predhrejte na 180 stupňov C v režime zhora-dole.

Preosejte múku a prášok do pečiva do samostatnej misky.

 

 

Pridáme vajíčka a vychladnutú perníkovú hmotu.

Jemne miešame lyžičkou, kým sa suroviny nespoja.

Zmes vylejeme do tortovej formy.

Pečieme asi 50 minút pri teplote 180 stupňov C.

 

 

Kým sa perník pečie, pripravíme si krupicovú zmes.

V hrnci zohrejte mlieko.

Keď sa na povrchu objavia bublinky, pridáme krupicu a cukor.

Za stáleho miešania chvíľu povaríme na najmenšom ohni.

 

 

Keď zmes mierne zhustne, odstavte ju z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny.

Počas mixovania k nej pridáme 1 polievkovú lyžicu vychladnutej zmesi – mal by vzniknúť krém hladkej konzistencie.

Odložíme do chladničky.

 

 

Hotový perník vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.

Nakrájajte na 3 rovnaké vrstvy, najlepšie zúbkovaným nožom.

Spodnú vrstvu (základ) natrieme slivkovým lekvárom – vrstvu vyrovnáme.

Na vrch položte strednú vrstvu a zakryte ju krupicovou zmesou vybratou z chladničky.

Prikryjeme vrchnou časťou a jemne zatlačíme.

Pripravíme polevu:

V hrnci zohrejeme smotanu.

Odstavíme z ohňa a pridáme najemno rozdrvenú čokoládu.

Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nalejeme na vrch perníka.

 

 

Mandle opražíme na suchej panvici a posypeme vrch koláča.

Tortu dáme do chladničky hodinu pred krájaním, aby sa všetky vrstvy spojili.

Perník zostane čerstvý, ak ho uskladníte v chladničke.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

    Feed has no items.

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.