Púpavový med patrí k našim rodinným pokladom, v zime či v období chrípky je neoceniteľný. Navyše chutí úžasne, toto je náš rodinný recept na prípravu.
Potrebujeme:
400 rozkvitnutých kvetov púpavy
1 l vody
1,5 kg kr. cukru
1 väčší citrón – chemicky neošetrený
Postup:
Kvety umyjeme – ja jednoducho rýchlo vysprchujem tak, aby hlavičky nestratili veľa peľu. Potom vložíme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme aj nakrájané plátky citrónu. Keď voda zovrie, necháme variť 15 minút.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potom zložíme z plameňa a necháme 1 deň odstáť v chladnej miestnosti. Cez gázu tekutinu scedíme a z kvetov vytlačíme čo najviac šťavy. Pridáme cukor, preložíme na plameň a varíme, až kým hmota nezačne hustnúť – platí, že čím dlhšie varíme, tým hustejšia bude zmes. (Ja varím asi 30 minút na silnom plameni a potom 60-70 minút na miernom plameni). Zmes ešte horúcu nalejeme do pohárov na zaváranie a pevne zavrieme – to je všetko.
Lieči a dodáva vitamíny
V nasledujúcich riadkoch uvedieme iba zopár dôvodov, prečo by ste mali púpave dať šancu a vpustiť ju do svojho života.
Púpava dokáže:
- liečiť kĺby a hojiť rany,
- pomôcť s trávením – normalizuje chuť do jedla, zlepšuje metabolizmus a spaľovanie,
- stimulovať nervový systém, riešiť nedostatok energie, odstrániť chronickú únavu a napätie,
- odstrániť jedy a toxíny z organizmu, odstrániť následky užívania drog,
- pomôcť pri problémoch so zápchou – obsahuje zložky, ktoré môžu pomôcť ako mierne preháňadlo,
- dodať telu prírodné vitamíny a minerály – meď, železo, draslík, horčík, sodík, vitamíny A,C,B,
- vyrovnať pokožku, vyhladiť vrásky, zlepšiť znečistenú pleť a odstrániť pehy.
zdroj: opassoap