Chcete si vychutnať domácu fazuľu, ale nemáte celý deň času na jej prípravu? Máme pre vás niekoľko skvelých tipov, ako skrátiť čas varenia fazule a pripraviť si chutné jedlo kedykoľvek naň dostanete chuť – a ako bonus poradíme jednoduchý trik, vďaka ktorému vás z fazule nebude nadúvať.
Fazuľu uvaríte rýchlejšie a bez nadúvania!
Fazuľa by mala byť súčasťou jedálnička v každej domácnosti.
Často však leží zabudnutá medzi železnými zásobami a jej prípravu odkladáme na neurčito. Dôvod je jednoduchý.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Strukoviny, najmä hrach a fazuľa, spôsobujú nadúvanie a nadmernú tvorbu plynu.
A práve to býva často dôvodom, prečo ju mnohí zo svojho jedálnička vylúčia, alebo pokrmy z nej obmedzia.
Vedeli ste však, že všetko závisí od prípravy fazule?
Prinášame skvelý tip ako uvariť fazuľu tak, aby ste sa vyhli nepríjemným vedľajším účinkom a užívali si jej výhody.
Existuje totiž množstvo dôkazov o jej blahodárnych účinkoch na náš organizmus.
Jej obrovskou výhodou je vysoký obsah bielkoviny.
Zároveň obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, pektíny, antioxidanty a minerály (najmä fosfor, zinok a draslík).
Fazuľa spomaľuje starnutie tela a je tiež vhodná pre diabetikov, či vegetariánov.
Je výborným základom pre výdatné jedlá, prívarky, polievky, či šaláty. Najskôr ju však musíte správne pripraviť.
Príčina zvýšenej tvorby plynov spočíva v oligosacharidoch.
Tieto látky sa nestrávia a vyvolajú aktívnejší proces fermentácie, ktorý vedie k nadúvaniu.
Našťastie sa dajú ľahko zlikvidovať pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!
Na začiatku namočte fazuľu cez noc. Mala by stáť aspoň 8 hodín, potom treba vodu zliať a fazuľu dôkladne opláchnuť.
Následne nalejte čistú vodu, priveďte do varu a potom opäť vodu zlejte pomocou cedníka a prepláchnite studenou vodou.
Fazuľu nechajte zovrieť a varte asi 15 minút. Naposledy sceďte a opláchnite, napustite novú studenú vodu a teraz varte až do úplného uvarenia.
Takto pripravená fazuľa je pre žalúdok oveľa prijateľnejšia.
Teraz už stačí len zbaviť ju prebytočnej vody, osoliť a ak pridáte kúsok masla, máte hotovú plnohodnotnú prílohu.
Môžete však vyskúšať aj niečo zaujímavejšie.
Tu sú niektoré z našich obľúbených receptov.
Trik ako uvariť fazuľu oveľa skôr
Namiesto obyčajnej vody skúste nabudúce na namáčanie fazule použiť minerálnu vodu.
Možno vám to znie zvláštne, no tento trik funguje skutočne skvele.
Vďaka obsahu solí a minerálov fazuľa rýchlejšie zmäkne a doba jej varenia sa výrazne skráti.
Vyskúšajte tento trik a sami uvidíte, že fazuľa, ktorú ste predtým nevedeli dovariť, bude teraz pripravená neporovnateľne skôr.
Trik môjho deda na zmäknutie fazule
Aby fazuľa zmäkla, je dobré ju pred varením namočiť.
Bohužiaľ, trvá to dosť dlho, preto je dobré do vody pridať trochu sódy bikarbóny, ktorá mäknutie urýchli až osemkrát!
Bonus
Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút a nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.
Potrebujeme:
0,5 kg fazule
vodu
3 plátky citrónu
1 cibuľu
tlakový hrniec
Postup:
Fazuľu namočíme do vody a pridáme plátky citróna.
Necháme namočené asi 1,5 hodiny.
Potom vodu zlejeme.
Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca a zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule.
Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.
Hrniec zatvoríme a dáme na sporák na 15 minút.
Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.
Hotovo.
Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.
Ako uvariť fazuľu bez nadúvania? Je na to jednoduchý trik!
Ak chcete zabezpečiť, aby vám fazuľa už nespôsobovala nepríjemné tráviace problémy, stačí, ak do vody pridáte tajnú prísadu.
Pri príprave fazule ju najprv dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a potom ju vhoďte do vriacej vody.
Okrem zeleniny treba do hrnca pridať aj bobkový list. Stačí vhodiť dva listy do vody a tie nielenže eliminujú špecifickú vôňu pri varení fazule, ale aj zabezpečia, že sa po jedle nebudeme cítiť ako balón.