Toto je dôvod, prečo majú profi kuchári vždy dokonalú ryžu: Zaručene sa nerozvarí a chuť ako z nóbl reštaurácie!

Luxusné reštaurácie si nemôžu dovoliť servírovať svojim hosťom zle pripravenú ryžu. Možno by ste sa čudovali, ale ani tu nenájdete vždy tie najlepšie značky, aké na trhu sú.
[mashshare]

Luxusné reštaurácie si nemôžu dovoliť servírovať svojim hosťom zle pripravenú ryžu.

 

 

Možno by ste sa čudovali, ale ani tu nenájdete vždy tie najlepšie a najdrahšie značky, aké na trhu sú.

Rozdiel, o ktorom vy možno neviete, však spočíva hlavne v príprave príprave.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Vo svojej show šéfkuchár Ramsay prezradil, ako dosiahnuť, aby ryža uvarená doma chutila rovnako, ako v luxusnej reštaurácii.

Namáčanie, voda a tuk

To sú základné pravidlá, ktoré budúcich kuchárov učia na prestížnych kulinárskych inštitútoch.

Ramsay však vyzdvihuje najmä jednu – namáčanie.

Oplachujte a namáčajte

 

 

Ryžu oplachujeme pod tečúcou vodou, vždy až kým netečie čistá voda.

To je univerzálne pravidlo, ak ho vynecháte, ryža bude omnoho ťažšia na strávenie a bude lepkavá.

Oplachujte vždy, aj keď sa veľmi ponáhľate.

 

 

Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú.

Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam).

U guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Toto platí v mojich reštauráciách!

 

 

„ V mojich reštauráciách platí, že ryža sa namáča celú noc.

To je pravidlo aj u našich kuchárov.

Je to preto, že zrná sa naplno otvoria v chuti.

Zlepší sa im absorpcia vody, zrýchľuje sa varenie a znižuje sa v nej obsah arzénu a kyseliny fytovej (tá zabraňuje vstrebávaniu horčíka a vápnika v organizme).

 

 

Na druhej strane sa výrazne zlepšuje stráviteľnosť ryže a to robia šéfkuchári najmä preto, aby vám po jedle nebolo ťažko a dopriali si aj dezert.

Navyše, vďaka tomuto tipu sa zníži aj kalorická hodnota ryže.

Namáčanie odporúčajú aj špičkoví tréneri a to práve preto, že ryža je vďaka nemu zdravšia a ľahšie stráviteľná!“

Pomer vody musí byť presný – nie od oka

 

 

Toto je vec, ktorú by sa mali ľudia naučiť dodržiavať, aby nemuseli bojovať s tým, že ryža sa raz vydarí a inokedy nie.

Pre bielu ryžu platí na 1 šálku ryže 1 a ½ – max 1 a ¾ šálky vody.

Na hnedú platí pomer 2 šálky vody na 1 šálku ryže.

Varenie

Nikdy nevarte v príliš malom hrnci (stredne veľké až veľké sú ideálne) a tiež musí mať hrniec vždy aj pokrievku.

Do ryže pridajte na začiatku varenia 1 lyžicu masla a 1 lyžičku soli – ak chcete dochutiť viac, spravte to až na konci.

 

 

Varíme vždy na strednom plameni.

Počas varenia pokrievku neodkrývajte.

Biela ryža bez namáčania sa varí 15-20 minút, ak ste ju nechali cez noc namáčať, varenie sa skráti až o 10 minút.

Hnedá ryža sa varí vždy dlhšie ako biela.

Ak pridáte k bielej ryži trochu citrónovej šťavy zachová si krásnu farbu.

Nezabudnite tiež, že namáčaná ryža bude väčšia a bude mať krajšiu farbu, ako tá ktorú ste vopred nenamočili.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes