Zvláštna huba, ktorú nikto nezbiera. Vyzerá strašidelne, ale chutí lepšie ako dubák!

Videli ste túto hubu? Je naozaj veľmi chutná!

Asi nie je prekvapením, že neskúsení hubári túto lesnú pochúťku vynechajú.

Pohľad na zrelý hnojník vie totiž poriadne odradiť a mladý hríb je na pohľad veľmi nenápadný.

Má však skvelú chuť.

 

 

Ako rozpoznať netradičnú, ale chutnú hubu podľa portálu smakosze.

Podceňovaná huba

Skutočné umenie zbierania húb pozostáva z dvoch zručností.

 

 

Prvou je vedieť, kde konkrétne druhy hľadať.

Druhou je rozpoznať lahodnú hubu, keď ju uvidíte.

Hnojník je huba, ktorá sa vyskytuje počas celej sezóny a prakticky všade – na lúkach, v záhradách a dokonca na smetiskách.

 

 

Má rád miesta ľuďmi zanedbané, no nesúce neblahé stopy ľudskej činnosti – tzv. rudelárne biotopy, ako sú ruiny, postindustriálne oblasti a okraje diaľnic.

Ako rozpoznať hnojník

Čo sa týka jeho rozpoznania, nie je to ťažké, ak viete, že je jedlý a oplatí sa ho hľadať.

 

 

Má predĺžený klobúk s dlhou nohou vo vnútri.

Keď je hnojník zrelý na zber, je biely, ale po zbere rýchlo sčernie a potom sa zmení na mazľavú kašu.

Táto autolýza trvá len niekoľko hodín.

 

 

Preto by ste ho mali zjesť takmer okamžite a zbierať len úplne biele plodnice.

Pre jeho nezvyčajný tvar môžete jeho klobúk ľahko naplniť – napríklad nivou.

Potom obaliť a rýchlo opražiť do zlatista.

 

 

Iní odporúčajú vyprážať v pivnom alebo podobnom palacinkovom cestíčku a nepridávať príliš veľa korenín, aby sa nestratila pôvodná chuť huby.

Konzumácia tejto huby má protizápalové účinky a schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi.

 

Najšpecifickejšie znaky, ktorá nás uisťujú, že sme našli hnojník, je sčernenie.

Skúsení zberatelia však oceňujú, že si ho môžete priniesť z výletu aj vtedy, keď už sú huby, ako sa zdá, všetky vyzbierané.

 

 

Samozrejme, treba pripomenúť, že huby, pri ktorých si nie sme istí, by mal posúdiť odborník.

V prípade hnojníka to znamená riziko, že sa huba pokazí cestou do Sanitárno-epidemiologickej stanice.

To je však oveľa menšie riziko ako konzumácia húb neznámeho pôvodu.

 

 

Pre zberaní húb buďte opatrní a do košíka vkladajte len huby, pri ktorých ste si na 100% istí, že sú jedlé. 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.