Dokonalé, tento trik pochádza z dávnych čias: Do múky treba dať obyčajné pomarančové šupky!

Babičky boli vždy nevyčerpateľným zdrojov receptov a užitočných rád.

Ich múdrosť a spôsob, akým sa im podarilo vyriešiť určité situácie v domácnosti pomocou niekoľkých dostupných prírodných surovín, boli skutočne ohromujúce.

Naučte sa, ako naše babičky skladovali múku. 

 

 

O tento úžasný trik sa podelil portál comestarbene a vy sa ho dozviete v tomto článku. 

Možno sa vám to bude zdať čudné, ale babičky zvykli skladovať múku pomocou pomarančových šupiek.

V tomto článku sa nimi inšpirujeme, aby sme vám ukázali, ako uchovávať potraviny v špajzi pomocou tohto prírodného odpadu.

 

 

Pomarančová kôra predstavuje pre nás všetkých potravinový odpad.

V skutočnosti, ak by sme poznali jej alternatívne využitie a vlastnosti, okamžite by sme zmenili náš prístup.

Zabudli by sme na myšlienku nakladania s ňou ako s jednoduchým odpadom.

 

 

Potravinou, ktorá v špajzi nikdy nechýba, je múka.

Táto surovina nám umožňuje pripraviť nekonečné množstvo pokrmov, od chleba cez pizzu, dezerty až po pečivo.

Môže sa použiť aj ako zahusťovadlo do omáčok a polievok a na obaľovanie mäsa alebo rýb.

 

 

Používame ju aj na prípravu dezertov a sušienok.

Rovnako na prípravu rôznych druhov cestovín.

Vieme však, že ak nie je skladovaná na suchom mieste, podlieha napadnutiu hmyzom, ako sú napríklad potravinové mole.

 

Prečo používať pomarančové šupky na skladovanie múky

A tu prichádza na rad pomarančová kôra.

Vďaka obsahu látky zvanej limonén sa mení na silné antibakteriálne a protiplesňové činidlo.

 

 

Táto látka môže zabíjať alebo inhibovať rast mnohých druhov baktérií a húb, ktoré môžu kontaminovať múku.

Má tiež príjemnú vôňu, ktorá môže pomôcť maskovať všetky nepríjemné pachy, ktoré sa môžu tvoriť vo vnútri skrinky.

Okrem toho flavonoidy prítomné v pomarančových šupkách, ako je naringín a hesperidín, sú silné antioxidanty, ktoré môžu chrániť múku pred negatívnymi účinkami oxidácie.

 

 

Oxidácia je chemická reakcia, ktorá môže zničiť múku, spôsobiť jej žltnutie a nepríjemnú chuť.

Ak chcete použiť túto metódu, všetko, čo musíte urobiť, je vziať pomarančové šupky.

Umiestnite ich vedľa balenia múky a nezabudnúť ich vymeniť každé 2 alebo 3 dni.

 

 

Budete tak mať istotu, že hmyz je len vzdialenou spomienkou.

Veľa šťastia!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.