Je protirakovinový, protizápalový a práve teraz ho majú v každom obchode: Dôvod, prečo by mal toto ovocie počas jesene jesť každý!

Úžasný dôvod, prečo by si mal toto ovocie počas jesene dopriať každý: 7 zázračných účinkov, ktoré sa oplatí poznať!

Ďalším dôvodom radosti pri príchode jesene a zimy je fakt, že na pultoch obchodov sa začína objavovať toto exotické ovocie.

 

 

Kaki by si mal počas nasledovných týždňov dopriať každý.

Je totižto nesmierne prospešné!

 

 

Okrem skutočnosti, že rajčiak má špecifickú chuť (v dobrom slova zmysle), je tiež neuveriteľne užitočná.

Vitamínový a minerálny komplex, ktorý obsahuje, je oveľa širší, ako ten v jablkách, melóne či inom ovocí, ktoré bežne konzumujeme.

Využime ho teda naplno aspoň v týchto mesiacoch.

Prečo je kaki také zdravé?

Svoje blahodárne účinky vďačí kaki vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov a minerálov. Medzi najdôležitejšie patria:

Beta-karotén: Tento silný antioxidant sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, pokožky a imunitného systému.

Lykopén: Ďalší významný antioxidant, ktorý sa spája so zníženým rizikom niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny prostaty.

Vitamín C: Posilňuje imunitný systém a má silné antioxidačné účinky.

Vláknina: Podporuje zdravé trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Minerály: Kaki je bohaté na draslík, meď a mangán, ktoré sú dôležité pre mnoho telesných funkcií.

Protirakovinové účinky kaki

Neutralizácia voľných radikálov: Antioxidanty v kaki neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a môžu prispievať k rozvoju rakoviny.

Podpora imunitného systému: Silný imunitný systém je schopný efektívnejšie bojovať proti rakovinovým bunkám.

Protizápalové účinky

Chronický zápal je spojený s rozvojom mnohých chorôb vrátane rakoviny. Kaki má silné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť toto riziko.

Protizápalové účinky kaki Zníženie zápalových markerov: Štúdie ukázali, že konzumácia kaki môže znížiť hladinu zápalových markerov v tele.

Ochrana buniek: Antioxidanty v kaki chránia bunky pred poškodením a zabraňujú rozvoju zápalových procesov. Podpora zdravia kĺbov:

Protizápalové účinky kaki môžu byť prospešné aj pri zmierňovaní bolesti kĺbov spojených s chronickým zápalom.

Čo ešte dokáže toto ovocie

 

 

Úbytok hmotnosti

Kaki obsahuje veľké množstvo výživných látok a veľmi dobre zasýti.

Súčasne však obsahuje minimum kalórií a zlepšuje metabolizmus.

Prispieva tiež k likvidácii tukových zásob.

Prevencia a liečba hypertenzie

 

 

Pri zvýšenom tlaku sa odporúča konzumovať 2-3 sušené, alebo čerstvé plody denne.

Pomáhajú normalizovať činnosť čriev

Kaki obsahuje veľké množstvo pektínu a vlákniny, ktoré pomáhajú stimulovať črevá, odstraňovať zvyšky potravín a tým odstraňujú u tela toxíny.

Posilnenie nervového systému

 

 

Tí, ktorí trpia nespavosťou alebo neurózou, by mali pravidelne konzumovať toto ovocie v čerstvej aj sušenej forme.

Dva kusy tohoto ovocie denne vám pomôžu ľahšie sa vyrovnať so stresom a zlepšia vám spánok.

Pre normálnu činnosť cievneho systému a silné srdce.

 

 

Kaki je neoceniteľným zdrojom vitamínu A , C, draslíka, rutínu, horčíka a železa, ktoré sú potrebné pre osoby so zhoršenou funkciu srdca, ako aj s anémiou.

Na prevenciu vyššie uvedených ochorení a vyčerpania sa odporúča užívať 1 kaki denne alebo pite 100 ml čerstvej šťavy.

Pre pľúca a priedušky

Beta-karotén a provitamín A posilňujú steny pľúc a podporuje ich funkciu.

Zvlášť odporúčané je toto ovocie pre silných fajčiaroch.

Antibakteriálna vlastnosť

 

 

Kaki je zvlášť potrebné v období chrípky, prechladnutí a iných chorôb.

Pomáha telu odolávať chorobám spôsobeným stafylokokmi, E. coli, bojuje tiež proti chrípke a nachladnutiu – ide teda o najlepšiu prevenciu.

Šťava z kaki je tiež výborná na podráždenú pokožku, popáleniny a ekzémov.

Zmiešajte žĺtok s rozmixovaným ovocím a získate efektívnu masku na rožšírené póry a čierne bodky.

 

 


Kontraindikácie:

je potrebné postupovať opatrne pri žalúdočných vredoch s chorobách žalúdka, ako aj po chirurgických zákrokoch.

Tiež by sa mu mali strániť pacienti trpiaci cukrovkou, kvôli vysokému obsahu glukózy v ovocí.

Tiež by ste ovocie nemali podávať deťom do 3 rokov.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.