Tajomstvo ZÁZRAČNÉHO ovocia, pri ktorom hrozí, že sa stane len vzdialenou spomienkou: Spoznávate ho?

Na toto ovocie by sa určite nemalo zabúdať!

Jahodovník, známy aj ako Arbutus unedo, je krásny strom alebo krík, ktorý sa často pestuje pre svoje jedinečné ovocie a atraktívny vzhľad.

Tento strom má niekoľko zaujímavých vlastností a využití, ktoré ho robia atraktívnym pre záhradkárov a milovníkov prírody.

Ak ste o ňom ešte nepočuli, čítajte ďalej. 

 

 

Tento strom sa vyznačuje okrem iného aj schopnosťou prispôsobiť sa náročným podmienkam, vrátane odolnosti voči požiarom a schopnosti rásť v kyslých pôdach.

Čo je jahodový strom?

Vďaka portálu comestarbene sa o ňom v tomto článku dozviete viac.

 

 

Jahodovník (Arbutus Unedo) môže dosiahnuť výšku od 3 do 10 metrov, má rozvetvený kmeň s hladkou červenkastou alebo tmavohnedou kôrou.

Jeho lesklé, kožovité listy sú tmavozelenej farby, zatiaľ čo kvety, ktoré sú zhromaždené v previsnutých súkvetiach, sú biele alebo ružové a veľmi voňavé.

Ovocie a jeho výnimočné vlastnosti

 

 

Plody jahodovníka sú guľaté, červené alebo oranžové bobule, ktoré dozrievajú na jeseň.

Majú jemnú a šťavnatú dužinu s typickou sladkokyslou chuťou, ktorá je pre mnohých veľmi príťažlivá.

Bobule sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, a sú výborným zdrojom vlákniny.

 

 

Okrem toho sú skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti.

Pôvod a rozšírenie

 

 

Jahodovník pochádza z oblasti Stredomoria a západnej Európy, no dnes sa pestuje aj v iných častiach sveta, vrátane USA, Južnej Ameriky a niektorých oblastí Ázie.

Uprednostňuje teplé a slnečné prostredie, ale dokáže odolávať aj chladnejším teplotám a úspešne ho môžete pestovať aj u nás.

Využitie v kuchyni

 

 

V kuchyni majú plody jahodovníka široké uplatnenie.

Môžu sa konzumovať čerstvé, alebo ich možno použiť na prípravu džemov, želé a omáčok.

 

 

Taktiež sú vynikajúcou prísadou do dezertov, tort a koláčov.

Ich jedinečná chuť a nutričné hodnoty ich robia obľúbenou voľbou pre každého, kto hľadá zdravé a chutné alternatívy.

 

 

Jahodovník, hoci dnes menej známy, si zaslúži našu pozornosť.

Jeho historická hodnota, jedinečné vlastnosti a široké možnosti využitia v kuchyni nás nabádajú znovu objaviť tento skvost medzi ovocnými stromami.

Ako vidíte, tento strom je naozaj výnimočný a určite sa oplatí ho mať vo svojej záhrade. 

 

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.