Červená repa má na naše zdravie úžasné účinky.
Aj preto je veľká škoda, že sa v našich domácnostiach neobjavuje tak často, ako by mohla. Vedeli ste, že červená repa dokáže v mnohých otázkach zdravia pomôcť lepšie ako tabletky?
O tom, že táto superpotravina je zdravá vie snáň úplne každý, mali ste však predstavu o tom, čo dokáže, ak ju spojíte s cesnakom?
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kombinácia, ktorú by mal (nielen) v týchto dňoch poznať každý.
Červená repa a cesnak – účinky na zdravie:
Silný protizápalový účinok.
Pôsobia proti vírusom a baktériám v tele.
Pomáhajú unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
Zlepšujú správne využitie bielkovín v tele.
Pomáhú v boji proti alergiám a mykózam.
Znižujú krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy. Ak máte problém s nízkym krvným tlakom, na túto kombináciu si dávajte pozor.
Majú priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
Májú vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
Posilňujú obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
Bojujú proti únave, aj chronickej únave.
Bojujú proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie.
Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.
Blahodárne vplývajú na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
Prospievajú vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
liečia aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahujú súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
Bohaté na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík. Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
červenej repy a cesnaku super chutný a liečivý šalát
Potrebujeme:
600 g surovej repy
4-5 strúčiky cesnaku
80 g rastlinného oleja
Na marinádu:
3 polievkové lyžice octu
1 lyžička cukru
0,5 lyžičky soli
1 lyžička petržlenovej vňate
0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
Pripravíme si všetky prísady. Repu používame v surovom stave.
Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle.
Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady.
Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte.
Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.
Pečená cvikla s cesnakom
Výborné ako príloha, ale aj ako perfektná a zdravá večera. Môj manžel nemá červenú repu rád, no keď som ju pripravila takto, zjedol jej celý plech. Úžasný recept mám od pani Hany C. a je to naozaj dobrota!
Potrebujeme:
½ kg červenej repy (ja som použila 2 kusy)
1 väčšiu hlávku cesnaku
Na dochutenie:
Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)
6 lyžíc slnečnicového alebo olivového oleja
3 lyžice balsamico octu
Postup:
Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky. Zapekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.
Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie.
Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)