Dostali ste účet za elektrinu a krútite hlavou?
To všetko kvôli žrútom elektriny, ktorých máte doma.
Tieto zariadenia spotrebujú toľko elektriny, že ich treba pred odchodom z domu vypnúť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál smakosze priniesol informáciu, ktoré zariadenia sú najväčšími spotrebiteľmi energie a viac sa o nich dozviete v tomto článku.
Zariadenia spotrebúvajúce elektrinu v domácnosti
Ceny elektriny sú mimoriadne vysoké a mnohí z nás za ňu draho zaplatíme.
Preto stojí za to vedieť, ktoré zariadenia v našom dome spotrebúvajú elektrinu.
Táto informácia môže byť pre mnohých veľkým prekvapením.
Ukazuje sa, že pri kúpe daného zariadenia by sme mali venovať pozornosť jeho energetickej náročnosti.
To ovplyvní naše účty za elektrinu.
Preto je niekedy lepšie minúť o niečo viac na konkrétne zariadenie, aby ste neskôr platili nižšie účty za elektrinu.
Z dlhodobého hľadiska je to výhodnejšie.
Je tiež veľmi dôležité vytiahnuť zástrčku zo zásuvky.
Tieto energeticky náročné zariadenia môžu zruinovať naše vrecká.
Žrúti elektriny
Medzi zariadeniami, ktoré spotrebúvajú elektrickú energiu, je lídrom indukčná varná doska v kuchyni.
Ročne spotrebuje 748,25 kWh elektrickej energie.
Ďalším zariadením, ktoré spôsobuje, že platíme majland na účtoch za elektrinu, je elektrická rúra.
Rozdiel v spotrebe elektrickej energie sa odhaduje na 496,4 kWh.
Kuchynský spotrebič, bez ktorého je ťažké si predstaviť život, je chladnička.
Je však tiež veľkým požieračom elektriny.
Ročná spotreba je 270 kWh.
Okrem toho je ďalšou na zozname stále bežná rýchlovarná kanvica.
Používanie umývačky riadu nás tiež vyjde draho.
Pri odchode z domu odpojte zariadenia
Ak chceme presne zistiť, koľko elektriny dané zariadenie spotrebuje, mali by sme sa pozrieť na výrobný štítok.
Tieto informácie nájdete aj v používateľskej príručke.
Dôležitým prvkom pri výpočte, koľko energie dané zariadenie spotrebuje, je čas zapnutia zariadenia.
Oplatí sa oboznámiť aj s cenou elektriny za 1 kWh.
Nájdeme to na faktúre.
Pri odchode z domu nezabudnite odpojiť zástrčku.
TIP ako nastaviť chladničku pre úsporu energie
Nesprávna regulácia teploty v chladničke má za následok vyššiu spotrebu energie a zlé uchovanie potravín.
Pritom stačí urobiť tak málo, aby boli potraviny v chlade a aby ste zároveň ušetrili.
Pozrime sa, ako ju najlepšie nastaviť pre zaručenú úsporu na účtoch.
Chladnička patrí medzi spotrebiče, ktoré najviac ovplyvňujú účet za elektrinu, najmä ak je zle nastavená.
Ako každý vie, je vybavená termostatom a do úsporného režimu prejde až po dosiahnutí nastavenej teploty.
Čím dlhšie udržiava túto teplotu, tým menej spotrebuje z hľadiska energie.
Stabilná teplota navyše umožňuje lepšie uchovanie potravín.
Zle nastavená chladnička má problémy s dosiahnutím nastavenej teploty aj s jej udržaním čo najviac.
To sa premieta do väčšej spotreby energie a zlého uchovania potravín v dôsledku náhlych zmien.
Ideálna teplota chladničky pre zaručenú úsporu
Odporúčaná teplota, ktorá zaručuje úsporu energie je medzi 4° a 7° C .
V letnom období sa odporúča nastaviť teplotu na 4° pre lepšie uchovanie potravín.
Mnohí majú tendenciu príliš znižovať teplotu, aby mali stále chladnejšie jedlá a nápoje, ale to je veľká chyba.
Na jednej strane sa spotreba energie chladničky zdvojnásobuje, čím nižšie je nastavená teplota, tým ťažšie je dosiahnuť a udržať ju, najmä v letnom období.
Na druhej strane príliš nízka teplota nerobí rozdiel z hľadiska uchovania potravín.
Nastavenie teploty na moderných chladničkách je jednoduché, keďže sú vybavené externým displejom, ktorý ju rozpozná.
Problém nastáva v starých chladničkách, ktoré majú vnútorný ručný volič s číslami, čím viac stúpate na stupnici, tým je teplota nižšia.
V tomto prípade by ste mali mať vhodný teplomer a pokúsiť sa nastaviť volič podľa zistenej teploty.
Chyby, ktorým sa treba vyhnúť
Prvým zvykom, ktorému sa treba vyhnúť, aby sa nezvýšili náklady na účte, je časté otváranie dverí chladničky.
Po otvorení vnútorná teplota rýchlo klesá, najmä v lete, a následne spotrebič tlačí na maximálny výkon, aby ho opäť dosiahol.
Čím menej otvárate chladničku, tým lepšie.
Druhým nesprávnym zvykom je náhodne umiestňovať potraviny dovnútra, čo ovplyvňuje ich správne uchovávanie.
Najchladnejším miestom v chladničke je spodná priehradka nad zásuvkou.
Tu by sa mali skladovať potraviny ako mäso a ryby.
V medzipriestoroch možno skladovať ďalšie potraviny, ako sú čerstvé syry a otvorené výrobky, ktoré sa majú uchovávať v chladničke.
Nakoniec sa na vrch dostanú potraviny, ktoré tolerujú teploty okolo 6 °C, ako sú údeniny, vyzreté syry a už uvarené zvyšky.
Toto je pár jednoduchých zásad, ktoré vám pomôžu lepšie skladovať potraviny a zároveň šetriť náklady za energie.
Veľa šťastia!