Cena pravého mascarpone v obchode je neprimerane vysoká, napriek tomu, že jeho kvalita niekedy nezodpovedá našim predstavám.
Lepšie by bolo urobiť si mascarpone vo vlastnej kuchyni, pretože je pripravené za chvíľu.
Bude vám stačiť obyčajné mlieko.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dá sa vyrobiť mascarpone z mlieka?
Áno, domáce mascarpone sa dá vyrobiť z mlieka! Je to jednoduchší proces, než by sa mohlo zdať, a výsledkom je lahodný a čerstvý syr, ktorý si môžete vychutnať v mnohých dezertoch.
Na mascarpone z mlieka a masla potrebujeme:
Plnotučné mlieko: Čím vyšší obsah tuku, tým krémovejšie mascarpone získate.
Citrónová šťava: Pomáha zrážať mlieko a oddeliť srvátku.
Gázu alebo jemné sito: Na oddelenie syrovej hmoty od srvátky.
Postup:
V hrnci zohrejeme mlieko na teplotu približne 90 °C. Malo by byť horúce, ale nie vriace.
Postupne prilievame citrónovú šťavu za stáleho miešania. Mlieko sa začne zrážať a oddeľovať srvátka. Množstvo citrónovej šťavy závisí od objemu mlieka, ale zvyčajne stačí 1-2 lyžice na liter mlieka.
Zmes prelejeme cez gázu alebo jemné sito umiestnené nad miskou. Necháme odkvapkať.
Zaviažeme gázu s tvarohom a zavesíme ju nad miskou, aby sa odtiekla všetka prebytočná srvátka.
Keď je syr dostatočne odkvapkaný, preložíme ho do nádoby a dáme do chladničky aspoň na niekoľko hodín, najlepšie cez noc.
Tipy:
Ak chcete sladšie mascarpone, môžete pridať med alebo práškový cukor.
Použitie: Domáce mascarpone môžete použiť na prípravu tiramisu, krémov, náplní do koláčov alebo ako nátierku na pečivo.
Na mascarpone z mlieka a masla potrebujeme:
370 mililitrov mlieka
100 gramov masla (82,5 % tuku)
3 lyžice citrónovej šťavy
pol lyžičky cukru
štipka soli
Postup:
Najprv preložte maslo do hrnca a položte ho na sporák.
Potom nalejte mlieko.
Zahrievajte, kým sa maslo úplne nerozpustí.
Hrniec odstavte zo sporáka.
Do mlieka pridáme cukor a soľ.
Zmes miešame ponorným mixérom 4 minúty.
Potom nalejte zmes do čistej misky cez sito, aby ste odstránili penu, ktorú nepotrebujeme.
Nalejte zmes späť do hrnca a dajte na mierny oheň.
Nalejte citrónovú šťavu.
Po štyroch minútach sa na povrchu vytvoria vločky, tým sa oddelí srvátka.
Odstráňte panvicu zo sporáka.
Prikryte pokrievkou.
Nechajte 10 minút odstáť.
Potom zmes nalejte cez cedník vystlaný gázou do čistej misy.
Zakryte potravinovou fóliou.
Nechajte znova 2 hodiny odstáť, aby srvátka odtiekla.
Je tu malá, ale dôležitá poznámka:
Ak zmes zaťažíte, mascarpone sa vytvorí rýchlejšie, ale bez neho bude mascarpone jemnejšie.
Rozsah použitia mascarpone je veľmi široký.
Ide o nátierku na chlebíčky aj prípravu na jemné dezertné krémy.