Zdravá domáca čalamáda: Bez chémie, aj v zime chutí ako čerstvo pripravená!

Recept na zdravú domácu čalamádu!
[mashshare]

Pripravte si doma čalamádu podľa nášho rokmi overeného receptu.

 

 

Príprava je jednoduchá a na výslednom produkte si budete ešte dlho pochutnávať.

Vynikajúci recept na najchutnejšiu domácu čalamádu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 kg bielej kapusty

1 kg paradajok

800 g uhoriek

3-4 papriky

2 cibule (prípadne 1 veľkú)

2-3 mrkvy

3-4 PL soli

3-4 PL hnedého cukru

3 PL rastlinného oleja

5 PL jablčného octu (1-2 PL na jeden 700 ml pohár)

zrnká čierneho korenia

Postup:

Uhorky dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Potom uhorky vložíme do misky s vodou a necháme odstáť.

 

 

Je potrebné ochutnať uhorky, či nie sú horké. Kapustu posekáme (alebo nastrúhame) na tenké pásiky.

Mrkvu nahrubo nastrúhame a pridáme do misky s kapustou.

Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky.

 

 

Ošúpanú cibuľu nasekáme na tenké plátky a zeleninu preložíme ku kapuste.

Z uhoriek odstránime konce a nakrájame na tenké plátky.

Do nádoby so zeleninou (zatiaľ bez uhoriek) pridáme 1,5 lyžice soli, 2 lyžice cukru a rukou dobre premiešame.

 

 

Potom do zeleninovej zmesi pridáme uhorky a opatrne zamiešame.

Nakrájame paradajky, pridáme k zelenine, zmiešame a necháme hodinu odstáť.

Medzitým vysterilizujeme poháre a viečka.

 

 

Po hodine preložíme čalamádu bez šťavy do hrnca a zohrejeme cca na 80-90°C.

Pridáme olej, zamiešame a zeleninu zohrejeme.

Potom pridáme 1 lyžicu soli, čierne korenie a dobre premiešame.

 

 

Znížime teplotu, pridáme 5 lyžíc octu a zamiešame.

Zmes ochutnáme a prípadne dochutíme.

Čalamádu zohrievame, kým nebude horúca.

 

 

Potom čalamádu preložíme do horúcich pohárov a lyžicou jemne potlačíme.

Poháre vložíme do hrnca s vodou (voda musí mať rovnakú teplotu ako čalamáda) vystlaného utierkou.

Potom poháre prikryjeme viečkami a jemne zatiahneme.

 

 

Na miernom ohni necháme variť 10 minút.

Po uplynutí doby na pevno dotiahneme viečka.

Poháre prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Čalamádu môžeme konzumovať pod dvoch týždňoch.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes