Paradajky vydržia čerstvé až 10 dní vďaka triku so stopkou. Už ani jedna z nich nesplesnivie!

Paradajky sú obľúbenou zeleninou v mnohých domácnostiach, no ich správne skladovanie môže byť výzvou.

 

 

Zabudnite na chladničku

Chladnička, ktorú často využívame na uchovávanie potravín, nie je pre paradajky ideálnym miestom – chladné prostredie kazí ich chuť a konzistenciu.

Ak sa nechcete ocitnúť v situácii, keď musíte vyhodiť zhnité paradajky, existuje jednoduchý trik, ktorý predĺži ich čerstvosť.

Portál newsy.przyslijprzepis poradil, ako na to.

Jedným z najčastejších dôvodov kazenia paradajok je stonka, cez ktorú sa do nich dostáva vzduch a mikroorganizmy spôsobujúce pleseň.

Ak chcete predĺžiť životnosť paradajok, prelepte stonky lepiacou páskou, čím obmedzíte ich „dýchanie“.

 

 

Čerstvé po dobu 10 dní!

Tento trik môže paradajky udržať čerstvé až 10 dní.

Alternatívne môžete stonky úplne odstrániť a paradajky uskladniť stonkou nadol.

 

 

Ak skladujete paradajky doma, chladnička by mala byť poslednou voľbou.

Ideálne je uchovávať ich pri teplote 7-10 °C, napríklad v suchej pivnici.

 

 

Ak je potrebné ich dať do chladničky, umiestnite ich na hornú policu, kde je teplota najvyššia, a vyberte ich aspoň 30 minút pred použitím, aby sa stihli ohriať na izbovú teplotu a získať späť svoju plnú chuť.

Na dlhodobé skladovanie sa odporúča spracovať prebytočné paradajky na zaváraniny, aby sa minimalizovalo riziko ich pokazenia.

Môžete využiť napríklad tento recept na domáci kečup

 

 

Ingrediencie:

2 kg zrelých paradajok

2 stredne veľké cibule

4 strúčiky cesnaku

 

 

1 červená paprika (voliteľné)

100 ml jablčného octu

100 g trstinového cukru

2 lyžičky soli

 

 

1 lyžička mletého čierneho korenia

1 lyžička mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky mletej škorice

1/2 lyžičky mletých klinčekov

 

 

1 bobkový list

2 lyžice olivového oleja

Postup:

Príprava paradajok:

 

 

Paradajky umyte a odstráňte z nich stonky.

Potom ich nakrájajte na menšie kúsky.

Ak používate červenú papriku, umyte ju, odstráňte semienka a nakrájajte ju na kúsky.

Smaženie cibule a cesnaku:

 

 

Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci.

Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezačne byť priehľadná, asi 5-7 minút.

Potom pridajte nakrájaný cesnak a pokračujte v restovaní ďalšie 2 minúty, kým sa uvoľní jeho vôňa.

Varenie paradajkovej zmesi:

 

 

Do hrnca pridajte nakrájané paradajky (a papriku, ak ju používate).

Pridajte bobkový list, cukor, soľ, mleté korenie, sladkú papriku, škoricu a klinčeky.

Zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte ju jemne vrieť asi 45-60 minút, kým sa paradajky nerozvaria a nezačnú hustnúť.

Občas premiešajte.

Pridanie octu:

 

 

Keď je zmes hustá a všetky ingrediencie sú dobre spojené, odstráňte bobkový list a pridajte jablčný ocot.

Nechajte zmes variť ďalších 10 minút.

Mixovanie:

 

 

Pomocou ponorného mixéra rozmixujte zmes do hladka.

Ak nemáte ponorný mixér, môžete použiť bežný mixér, ale nechajte zmes mierne vychladnúť pred mixovaním.

Precedenie (voliteľné):

 

 

Ak chcete extra jemný kečup, môžete zmes precediť cez jemné sito alebo gázu, aby ste odstránili prípadné kúsky šupiek alebo semienok.

Zahusťovanie:

Ak je kečup po mixovaní príliš riedky, môžete ho ešte chvíľu variť na nízkom ohni, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.

Plnenie a skladovanie:

 

 

Hotový kečup nalejte do sterilizovaných sklenených fliaš alebo pohárov.

Dobre uzavrite a nechajte vychladnúť.

Uchovávajte v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov.

Ak chcete kečup uchovávať dlhšie, môžete ho sterilizovať vo vodnom kúpeli na 10-15 minút.

Tento domáci paradajkový kečup je skvelý na dochucovanie jedál a určite poteší každého milovníka paradajok!

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.