Z týchto hranoliek nepriberiete: Naučte sa ako pripraviť úžasne chrumkavé zemiaky len s 1 lyžičkou oleja!

Celý trik spočíva v príprave, ak to dodržíte, máte istotu, že máte super zdravé a super chutné hranolky.
[mashshare]

Chcete si vychutnať klasické hranolky bez toho, aby ste museli obetovať svoju líniu? Máme pre vás perfektný tip, ako pripraviť hranolky s minimom tuku, ktoré budú chrumkavé a chutné.

 

 

Tento recept je na leto ako stvorený – perfektné ľahké hranolky, alebo chrumkavé zemiakové lupienky (podľa toho, aké hrubé chcete zemiaky mať).

Celý trik spočíva v príprave, ak to dodržíte, máte istotu, že máte super zdravé a super chutné hranolky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prečo minimalizovať tuk?

Vyprážanie hranoliek v oleji je síce klasický spôsob, ale zároveň aj najtučnejší. Pripravením hranoliek s minimom tuku znížite ich kalorickú hodnotu a obsah nasýtených tukov.

 

 

Potrebujeme:

1 lyžičku olivového oleja

500 g žltých zemiakov

Soľ

Postup:

Zemiaky očistíme, alebo necháme aj so šupkou – je to na vás.

 

 

Odporúčam nakrájať na tenké kolieska, vtedy sú zemiaky najlepšie.

Môžete však nakrájať aj na klasické hranolky, ale nie príliš hrubé.

Zemiaky ponoríme na 10 minút do ľadovej vody, potom scedíme a dáme do studenej vody s trochou soli, preložíme na plameň.

Keď voda zovrie, zložíme z plameňa, scedíme a necháme vychladnúť.

Zemiaky preložíme do väčšej misky, pridáme 1 lyžičku oleja a rukami dôkladne premiešame – to je veľmi dôležitá časť, keď dobre premiešate sami uvidíte, že na pol kila zemiakov naozaj stačí lyžička oleja.

 

 

Rúru predherejeme na 220-250 stupňov.

Zemiaky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme asi 30 minút, počas pečenia párkrát otočíme.

Preložíme do misky a osolíme. Ak máte zemiaky hrubšie, pečieme dlhšie.

Druhý spôsob: 

Varenie: Zemiaky uvarte do polomäkka.

 

 

Opekanie: Scedené zemiaky osušte a opečte na panvici s nepriľnavým povrchom na troche olivového oleja, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé.

Tipy pre extra chrumkavosť:

Zemiakový škrob:

Pred pečením obalte hranolky v zemiakovom škrobe. Dodá im chrumkavú kôrku.

Predhriatie rúry:

 

 

Dôkladne predhrejte rúru, aby sa hranolky okamžite začali piecť a zostali chrumkavé.

Jedna vrstva:

Hranolky rozložte na plech v jednej vrstve, aby sa rovnomerne opiekla.

Prajeme vám dobrú chuť. :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes