Aj tá najsvedomitejšie vykonaná pasterizácia sa môže skončiť neúspechom.
Je veľmi ľahké urobiť chybu, stačí malá nepozornosť a nádoba môže vytiecť.
Pozrite sa, aké chyby pri pasterizácii nerobiť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Správne vykonaná pasterizácia zabezpečí dlhšiu trvanlivosť našich produktov a portál pysznosci prezradil, ako to dosiahnuť.
Vďaka tomu si v zime môžeme vychutnať chuť jahodového džemu alebo chrumkavých nakladaných uhoriek.
Nie vždy sa však zaváraniny podaria a vydržia.
Prečo?
Tu sú najčastejšie chyby.
Chyby počas pasterizácie
Venujte tomu zvláštnu pozornosť.
Samotná príprava na pasterizáciu je rovnako dôležitá ako pasterizácia.
Sklo by malo byť čisté a sterilné, t. j. bez mikroorganizmov.
Sterilita pohárov je jednou zo záruk úspešnej pasterizácie.
Stačí ich opariť vriacou vodou, rúrou, mikrovlnnou rúrou alebo umývačkou riadu.
Chybou je však utieranie pohárov zvnútra po sterilizácii.
Utierky, kuchynské utierky, akýkoľvek iný materiál môže nádobu vysušiť, ale už nebude sterilná.
Tým do pohárov „pustíme“ mikroorganizmy, ktorých sme sa zbavili pri sterilizácii pohárov.
Ak chcete, aby bola pasterizácia úspešná, nechajte poháre po obarení v pokoji.
Stojí za to vedieť, že gumové tesnenia v pohároch je lepšie ošetrovať alkoholom ako vriacou vodou.
Pasterizácia zlyhala?
Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby.
Aj akékoľvek malé znečistenie môže spôsobiť zlyhanie.
Dôležitý je aj stav viečka.
Otočné uzávery pohárov nesmú mať žiadne priehlbiny, známky hrdze a tesnenia nesmú byť krehké.
Gumené tesnenia v pohároch by však nemali byť prasknuté.
Čo však stojí za to zdôrazniť je, že uzávery by mali byť dokonale suché – aj jedna kvapka môže spôsobiť vytečenie pohárov.
Okrem toho môže špinavý okraj spôsobiť vytečenie pohára.
Potom čo?
V takejto situácii je najlepšie utrieť okraj nádoby handričkou namočenou vo vriacej vode alebo liehu.
Preventívne je však lepšie používať lieviky (v prípade tekutého obsahu).
Pred vložením jedla do pohárov je tiež dôležité dôkladne si umyť ruky.
Pri plnení pohárov tiež nezabudnite ponechať 2-3 cm voľného miesta od horného okraja nádoby.
Vzduch tam, keď sa ochladí, zmenší svoj objem a udrží uzáver tesne pod tlakom.
Po mokrej pasterizácii otočte poháre hore dnom a nechajte vychladnúť, najlepšie 24 hodín.
Keď sú poháre studené, dávajte pozor na uzáver – nemal by kliknúť.
To znamená, že poháre sú vzduchotesné a pasterizácia bola úspešná.
Hotové zaváraniny skladujte na chladnom mieste mimo dosahu svetla.
Veľa šťastia!