Vajíčka pripravujeme často, niektorí aj každý deň.
Raňajky bez nich sú pre mnohých ľudí nemysliteľné.
Po uvarení ostanú škrupiny, s ktorými sa väčšinou nedá nič robiť, preto končia v odpadkovom koši.
Ako uvádza portál smakosze, netreba ich vyhadzovať.
Môžete ich zaliať octom a vyrobiť tak účinné hnojivo pre rastliny, rozdrviť a vyčistiť črepníky alebo ich dokonca použiť ako prídavok do kávy.
Tento „odpad“ má mnoho využití a všetky sa dozviete v tomto článku.
Vaječné škrupiny v kuchyni
Nie je nič horšie ako váš obľúbený pripálený hrniec.
Vriace mlieko, prskajúca omáčka a tuk sa prilepia na vonkajšok hrnca, pričom vplyvom vysokej teploty vytvoria pripálenú kôrku, ktorej sa len ťažko zbavujete.
Našťastie prichádzajú na pomoc vaječné škrupiny.
Najprv ich rozomeľte v mixéri na prášok, pridajte sódu bikarbónu a vodu, aby ste vytvorili pastu.
Po nanesení na hrniec ho ostáva už len vydrhnúť špongiou.
Za pár minút zmizne stará mastnota a usadeniny a kovový povrch sa bude lesknúť ako nový.
Pastu je možné použiť aj na čistenie kuchynského drezu, ktorý sa rýchlo pokryje vodným kameňom z vody.
Vaječné škrupiny v kombinácii s vodou zase po vhodení do mixéra a zapnutí prístroja nabrúsia a efektívne vyčistia nože.
Pridajte škrupiny do rannej kávy
Nezrejmým spôsobom použitia vaječných škrupín je pridať ich do kávy.
Dôkladne očistené a obarené vaječné škrupiny treba pomlieť na jemný prášok.
Potom nalejte do pohára s obľúbeným nápojom.
Stačí jedna čajová lyžička.
Káva s touto prísadou má väčšiu arómu a vďaka zásaditému pH sa nápoj stáva šetrnejším k žalúdku.
Chuť je ovplyvnená uhličitanom vápenatým, ktorý neutralizuje kyslosť.
Vaječné škrupiny zalejeme octom
V škrupinkách sa skrýva množstvo výhod nielen pre nás.
Veľký úžitok z toho môžu mať aj rastliny.
Ako z nich teda dostať to najdôležitejšie?
Na záchranu prichádza obyčajný ocot.
Rozdrvené zvyšky vajec treba zaliať a odložiť asi na 3-4 dni.
Po tejto dobe je hnojivo pripravené.
Pred použitím sa ho oplatí zriediť v pomere 1:5 s vodou, aby nedošlo k nadmernému prekysleniu pôdy a prehnojeniu zeleniny a byliniek.
Octová zmes je užitočná aj pre krásu.
Ak máte na koži poškodené miesta, priložte si na to tento vatový tampón namočený v pripravenej kyslej tekutine.
Podráždenie a začervenanie sa zmierni.
Veľa šťastia!