Máte v záhrade cesnak?
Domáci cesnak je najlepší.
Veľa však závisí od toho, ako ho po zbere uskladníte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak cesnak zle uskladníte, strúčiky stratia svoju charakteristickú chuť a vôňu a vyschnú.
Vďaka tejto metóde je cesnak dokonalý na dlhé mesiace.
Cesnak je považovaný za jednu z najzdravších druhov zeleniny.
Používa sa v mnohých jedlách a omáčkach, preto je vždy potrebná jeho zásoba doma.
Ten, ktorý si vypestujete sami, je najcennejší, no musíte sa uistiť, že je správne uskladnený.
Pripravené na zber
Termín zberu cesnaku závisí od odrody tejto zeleniny.
Veľký vplyv na to má aj počasie.
Tento rok sa vegetácia zrýchlila a všetko sa deje rýchlejšie.
Preto je ťažké presne určiť dátum, kedy treba cesnak vykopať.
Musíte ho len sledovať.
Keď je polovica vňate vysušená a zožltnutá, ponechané výhonky kvetov sú rovné, znamená to, že cesnak bude čoskoro pripravený na zber.
Kým sa však pustíte do zberu cesnaku, musíte si ho pripraviť.
Asi dva týždne pred plánovaným zberom cibúľ prestaňte cesnak zalievať.
Hlavy potom nebudú vystavené hnilobe a lepšie znesú dlhé skladovanie.
Zároveň zviažte vňať cesnaku, vďaka tomu rastlina lepšie rozvinie svoje podzemné časti.
Vďaka tomu budú hlavy väčšie a silnejšie.
Tradičný cop
Keď sú hlávky cesnaku veľké a kompaktné, cesnak je pripravený na zber.
Po vykopaní ho rozložte na slnečné miesto, v prípade nepriaznivého počasia do suchej vzdušnej miestnosti.
Hlavy je potrebné očistiť od zeminy a zavesiť na ďalšie sušenie.
Asi po troch týždňoch by mal byť cesnak dobre vysušený a pripravený na ďalšie skladovanie.
Ako to spraviť?
Stále nie je nič lepšie ako tradičný, stáročný spôsob.
Stačí zapliesť vňať cesnaku do vrkoča.
Stonky musia byť navzájom prepletané a pridávať ďalšie hlavy, aby medzi nimi bolo dobré prúdenie vzduchu.
Cesnak sa dá uviazať aj do kytice.
Bez ohľadu na spôsob je dôležité skladovať cesnak na suchom, tienenom a chladnom mieste.
Tajný trik našich dedov
Toto je najpohodlnejší a najpraktickejší spôsob zo všetkých uvedených.
Nepotrebujete soľ, olej ani parafín a nemusíte cesnak ani zapletať.
Vezmite sušený cesnak za horný „chvost“, hlávku nemusíte čistiť, pretože šupka je potrebná na udržanie vlhkosti v cesnaku.
Vezmite plynový horák a zapáľte cesnak v širšej časti, kde mal korene.
Je potrebné tento bod spáliť, aby miesto, kde sú korene, sčernelo.
Ak nie je horák, použite sviečku alebo zapaľovač.
Horný „chvost“ je tiež lepšie spáliť.
Vďaka tomu vám cesnak určite nevyklíči, ani keby sa náhodou dostal na teplé miesto.
Čerstvý cesnak v zime je nielen skvelým dochucovadlom, ale aj cenným liekom.
Nepremeškajte preto príležitosť nakúpiť si viac a uskladniť na zimu!
Veľa šťastia!
Veľa šťastia!