Dnes vám prinášame 2 super recepty na šťavnaté a neodolateľne chutné koláče s marhuľami.
Prvý je linecký koláč s tvarohovou plnkou, ktorý určite stane vaším obľúbeným letným dezertom .
Druhý koláč je extrémne rýchly, lahodný a hravo ho zvládne aj začínajúci kuchár.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Výnimočné recepty na najlahodnejšie marhuľové koláče z youtube kanála Lecker mit Rika.
Na linecký tvarohový koláč s marhuľami potrebujeme:
(1 šálka = 250 ml)
Na cesto:
100 g zmäknutého masla (1/2 šálky)
štipku soli
70 g kryštálového cukru (1/3 šálky)
1 vajce
trochu citrónovej kôry
200 g hladkej múky (1 + 2/5 šálky)
Na krém:
500 g tvarohu (alebo smotanového syra)
80 g kryštálového cukru (2/5 šálky)
2 vajcia
2 PL citrónovej šťavy
100 ml mlieka (2/5 šálky)
40 g kukuričného škrobu (1/3 šálky)
ďalej:
marhule
mliečnu čokoládu
mandľové lupienky
Postup:
Do misky pridáme zmäknuté maslo a soľ. Mixérom vyšľaháme.
Pridáme cukor, vajce a nastrúhanú citrónovú kôru.
Do zmesi nasypeme múku a mixérom vyšľaháme. Rukou vymiesime hladké cesto.
Vložíme do plastového vrecka a necháme v chladničke odpočívať 30 minút.
Marhule prekrojíme na polovicu a odstránime kôstku.
Po uplynutí doby vyberieme cesto na pomúčený stôl.
Prstami roztiahneme a vložíme do vymastenej formy (18 x 28 cm) posypanej múkou.
Cesto roztiahneme po celej ploche a prstom vytvarujeme okraj.
Pripravíme krém: do hlbokej misky pridáme tvaroh.
Ďalej pridáme cukor, vajcia a citrónovú šťavu. Mixérom vyšľaháme krém.
Počas šľahania pridáme mlieko. Cez sitko preosejeme škrob s prešľaháme.
Krém rozotrieme na cesto. Do každej polovice marhule vtlačíme kocku čokolády.
Marhule naukladáme na vrch krému.
Nakoniec posypeme koláč mandľovými lupienkami.
Koláč pečieme cca hodinu pri teplote 160°C (horný/spodný ohrev).
Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Na rýchly marhuľový koláč potrebujeme:
4 vajcia
170 g kryštálového cukru (4/5 šálky)
1 balenie vanilkového cukru (8 g)
štipku soli
150 g rastlinného oleja (3/4 šálky)
250 g vanilkového jogurtu (1 šálku)
110 g mletých mandlí (1 šálku)
250 g hladkej múky (1 + 4/5 šálky)
15 g prášku do pečiva (2,5 ČL)
60 g kukuričného škrobu (1/2 šálky)
1 kg marhúľ
Postup:
Do hlbokej misky pridáme vajcia.
Nasypeme kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli a mixérom šľaháme do krémova.
Počas šľahania pridáme olej, jogurt a mleté mandle.
V samostatnej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Múku pridáme do zmesi počas šľahania.
Nakoniec pridáme škrob a pokračujeme v šľahaní.
Cesto nalejeme na plech (cca 41 x 35 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozložíme.
Na cesto naukladáme na polovicu prekrojené marhule vnútornou stranou hore.
Koláč pečieme cca 35 minút pri teplote 170°C.
Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Posypeme cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU