Nezabudnuteľná dámska móda zo 60. 70. a 80. rokov: Pamätáte, čo sme vtedy nosili?

Pamätáte, ako vyzerala móda za bývalého režimu?

Zaspomínajte si spolu s nami, ako vyzerala dámska móda za bývalého režimu a čo sme vtedy nosili.

 

 

 

 

Dámska móda za socializmu bola poznačená nedostatkom materiálov, obmedzenou ponukou v obchodoch a ideologickým tlakom na praktickosť a skromnosť. Napriek tomu sa ženy snažili byť štýlové a vynaliezavo riešili, ako dosiahnuť trendový vzhľad s dostupnými prostriedkami.

Tu je zhrnutie charakteristík dámskej módy v tom období:

Materiály:

 

 

 

 

Dominovali syntetické materiály ako dederón, silon a polyester. Bavlna a vlna boli vzácnejšie a drahšie.

Strihy:

Oblečenie bolo prevažne voľné a pohodlné, s jednoduchými strihmi. Siluety boli skôr stĺpcovité, neskôr aj vypasované, zdôrazňujúce dámske krivky.

 

 

 

 

Oblečenie:

 

 

 

 

Medzi bežné kusy oblečenia patrili kostýmy, nohavicové kostýmy, šaty, sukne, blúzky, svetre a pulóvre. Legíny, džíny a tepláky sa stali populárnymi neskôr v 80. rokoch.

 

 

 

 

Farby:

Farebná paleta bola obmedzená, prevažovali tmavé a zemité tóny ako hnedá, sivá, modrá a bordová. V 70. a 80. rokoch sa stali populárne aj krikľavejšie farby a vzory.

 

 

 

 

Doplnky:

Doplnky boli nenápadné a funkčné. Medzi obľúbené patrili kabelky, topánky na nízkom podpätku, šatky a bižutéria z plastu alebo kovu.

 

 

 

 

Okrem dostupných materiálov a strihov hrala dôležitú úlohu aj vlastná tvorivosť a šikovnosť. Ženy si šili oblečenie doma, upravovali staré kúsky a vymieňali sa oblečením s kamarátkami.

Vznikali tak originálne a jedinečné modely, ktoré odrážali individuálny štýl nositeľky.

Niektoré ikony dámskej módy socializmu:

 

 

 

 

Hana Gregorová: Herečka a speváčka, ktorá bola známa svojím elegantným a ženským štýlom.

Marta Kubošová: Speváčka, ktorá preferovala extravagantné a odvážne outfity.

Dagmar Havlová: Manželka Václava Havla, ktorá sa preslávila svojim decentným a elegantným štýlom.

Okrem týchto troch ikon sa preslávili aj ďalšie ženy, ako napríklad Magda Vášáryová, Zdena Studénková, Eva Máziková, Božidara Turzonovová či Elma Preislerová. Tieto ženy boli talentované herečky, speváčky a osobnosti, ktoré svojím štýlom inšpirovali a ovplyvňovali módu vtedajšieho Československa.

Dámska móda za socializmu bola síce obmedzená materiálmi a ideologickým tlakom, ale zároveň bola aj kreatívna a vynaliezavá.

Ženy dokázali s dostupnými prostriedkami vytvoriť štýlové a originálne outfity, ktoré odrážali ich osobnosť.

 

 

 

 

Dnes je móda zo socializmu vnímaná ako retro trend. Mnohé kúsky z tej doby sa vracajú do módy a sú obľúbené medzi mladými ľuďmi, ktorí ich vnímajú ako originálne a nostalgické.

 

 

 

 

 

 

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.