Dobrý deň, chcem sa podeliť o vynikajúci recept na koláčiky, ktoré sme s rodinkou vyskúšali a sú našim marhuľovým favoritom.
Recept som našla na stránke U Miládky v kuchyni, kde je množstvo perfektných inšpirácií na recepty (nielen) zo sezónneho ovocia.
Koláčiky sme si zobrali na dovolenku a ešte na tretí deň sme si na nich pochutnávali. Určite skúste, nám chutili ohromne a určite sme ich nerobili naposledy.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Miška T.
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
100 g cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
250 ml mlieka
100 ml oleja
20 g zmäknutej masti
1 kocka čerstvého droždia
citrónová kôra
1/2 lyžičky soli
Ďalej:
250 g tvarohu
cukor podľa chuti
1 vanilkový cukor
1 vajce
citrónová kôra
Posýpka:
100 g hladkej múky
80 g cukru
80 g masla
Na potretie:
vajce
marhule – umyté a odkôstkované
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások. V teplom mlieku rozrdrobíme kvasnice a pridáme lyžičku cukru.
Kým vyjde kvások v inej mise si zmiešame rozšľahané žĺtky s olejom a masťou.
Pridáme aj preosiatu múku a nakoniec kvások.
Do cesta zamiešame aj ostatné suroviny a vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť (cca 60 minút).
Zatiaľ si pripravíme tvarohovú náplň – tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a žĺtkom.
Z bielka ušľaháme sneh a vmiešame do tvarohu.
V samostatnej miske zmiešame všetky prísady na posýpku a tiež si prichystáme marhule.
Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na menšie guľky, ktoré uložíme na vymastený plech a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
Potom každú roztlačíme dnom pohára a potrieme vajíčkom.
Do jamky, ktorá nám takto vznikne navrstvíme náplň, uložíme nakrájané marhule a nakoniec posypeme posýpkou.
Pri teplote 180 stupňov pečieme, kým okraje koláčikov nie sú zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: U Miládky v kuchyni