Radi obaľujete ryby, zeleninu a mäso v cestíčku?
Poradíme vám pár zlepšovákov, vďaka ktorým bude cestíčko ešte lepšie, vláčnejšie a pokrmy v ňom pripravené jednoducho neodolateľné!
Filé, mäso, zelenina, morské plody, ovocie, huby – to všetko môžeme obaľovať v cestíčku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Cestíčko so syrom – nesteká!
Nesteká, je chutné a perfektne drží počas vyprážania – to najjednoduchšie cestíčko je pripravované z tekutiny, múky a vajec.
Mnohí kuchári odporúčajú namiesto klasickej vody či mlieka minerálku, alebo iný perlivý nápoj napríklad pivo.
Napríklad na obaľovanie hydiny sa najviac osvedčilo toto výborné pivné cestíčko, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Potrebujeme:
300 ml mlieka
3 vajcia
50 ml svetlého piva
300 g hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
Soľ, Gyros korenie, čierne mleté korenie – na ochutenie
40-50 g strúhaného syra – voliteľné
Výborné cestíčko z majonézy a zemiakov!
Neuveriteľne chutné a pritom stačí pridať len obyčajnú majonézu a strúhané zemiaky.
Vyskúšajte, je výborné!
Potrebujeme:
500 g kuracieho mäsa
4 zemiaky
1 vajce
Majonézu – 1, 2 lyžice
2 lyžice hladkej múky
Soľ a korenie
Zvlášť:
Múku na obaľovanie
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na tenšie plátky – rezníky.
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a necháme chvíľku odležať, potom scedíme prebytočnú šťavu.
Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke. V samostatnej miske zmeišame vajce, múku, majonézu a dochutíme soľou a korením.
Túto zmes primiešame k zemiakom a potom v cestíčku obaľujeme tak, aby sa na mäsku udržalo čo najviac cestíčka – je dobré pritlačiť cestíčko k mäso rukami, bude lepšie držať.
Vyprážame v rozpálenom oleji, na každej strane 3-4 minúty.
Jogurtovo-paprikové cestíčko pre fantastické mäso aj karfiol
Potrebujeme:
Kuracie prsia alebo karfiol či cuketu
200 g hustého bieleho jogurtu
1 vajce
Sladkú papriku
Soľ a čierne mleté korenie
150 g hladkej múky
Olej
Postup:
Ja som robila kuracinku – kuracie prsia. Jednoducho mäsko umyjeme a osušíme.
V miske zmiešame vajce s jogurtom, soľou, korením a paprikou.
Mäsko tiež zľahka ochutíme soľou, korením a jednoducho ponoríme do cestíčka.
Necháme marinovať 30 minút a potom obalíme v múke a vypražíme. (ideálne je mať čo najmenšie kúsky ja som mala asi 2×2 cm).
Podávame s prílohou podľa chuti.
Faraónske cestíčko
Potrebujeme:
2-3 ks kuracích pŕs (podľa veľkosti)
1 lyžička soli
1 dl piva
1 lyžica sójová omáčka
1 lyžička mleté čierne korenie
2 ks vajcia
1 lyžica grilovacie korenie
1 lyžica sezamové semienko
4 lyžice solamyl
5 lyžíc polohrubá múka
1 lyžica kremžská horčica
1 lyžica smotany kyslej (voliteľné – v originály smotana nebola, ja dávam)
Postup:
Kuracie prsia si umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno.
Do uzatvárateľnej dózy dáme všetky prísady na cestíčko a dobre premiešame, pridáme aj kuracie kúsky, zamiešame a necháme v chladničke do druhé dňa – zatvorené.
Rozpálime olej na panvici a z mäsa tvoríme tenkej placky v tvare rezňov.
Smažíme z oboch strán dozlatista. Mäsko je krásne šťavnaté a na vrchu sa vytvorí pekná kôrka.
Ako prílohu môžeme zvoliť všetko podľa chuti – zemiaky, krokety, americkej zemiaky, hranolky, ryžu.
Bohato zdobíme zeleninovou oblohou.
Horčicové cestíčko
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
1 lyžicu horčice
2 vajcia
150 ml mlieka
6 lyžíc hladkej múky
1 lyžicu strúhanky
3 lyžice hladkej múky (na obaľovanie)
Soľ a korenie
Postup:
Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
Vajcia zmiešame s mliekom, 6 lyžicami múky a strúhankou.
3 lyžice múky preložíme na tanier a mäso obalíme najskôr v múke a potom v strúhankovej zmesi.
Vyprážame ako klasické rezne na rozpálenom oleji dozlatista.
Cestíčko s kyslou kapustou
Potrebujeme:
4 rezne
2 vajcia
100 ml piva
150 g kyslej kapusty
polohrubá múka
hladká múka
soľ
mleté korenie
Postup:
Kapustu scedíme, ak je príliš kyslá, tak ju opláchneme a pokrájame nadrobno.
Rozmiešame vajcia s pivom, kapustou a pridáme toľko polohrubej múky, aby vzniklo cestíčko.
Podľa chuti osolíme.
Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Každý rozkrojíme na polovice – menšie rezne sa lepšie smaží.
Obalíme v hladkej múke, v kapustovom cestíčkom a na oleji alebo masti usmažíme dozlatista.
Zemiakové cestíčko na nugetky
Potrebujeme:
Kuracie prsia (cca ½ kg),
2 lyžice worcestrovej omáčky,
2 lyžice sójovej omáčky,
1 mokka lyžička soli,
2 lyžičky hotového korenia na pečené (grilované) kura,
2 väčšie strúčiky cesnaku,
2 polievkové lyžice oleja,
štipka mletého čierneho korenia,
olej na vyprážanie
zemiakové cestičko:
2 stredne veľké zemiaky,
1 vajíčko,
3 navŕšené lyžice polohrubej múky
Potrebujeme:
Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame asi na ½ cm hrubé menšie plátky dáme do misy, pridáme omáčky mleté čierne korenie, soľ zmes korenia na pečené kurča, pretlačený cesnak olej premiešame, zakryjeme a odložíme do chladničky na 24 hodín.
Na druhý deň si rozmixujeme zemiaky, pridáme vajíčko, múku, premiešame vznikne nám hustejšie cestíčko a pridáme do misy k mäsku.
Premiešame, aby sa dostalo všade a postupne môžeme vyprážať v menšom množstve oleja. Sú hotové raz-dva, tak radšej neodbiehajte. Dresing: kyslá smotana, majolenka, najemno nakrájaná cibuľa a kyslá uhorka, trošku mlieka a plnotučnej horčice. Vynikajúci je, keď ho dochutíte troškou kôpru.
K tomu zeleninový šalátik podľa vlastnej chuti.
Zemiaky: na troche oleja popražíme do sklovita cibuľu, pridáme nakrájanú čerstvú petržlenovú vňaťku a ešte trošku prehrejeme. Prelejeme zemiaky, premiešame a podávame s nugetkami. Môžeme dozdobiť kolieskami cibule.
Jemne pikantné cestíčko na rezne aj cuketu
Potrebujeme:
3 lyžice hladkej múky
2 lyžice solamylu
1 lyžičku sójovej omáčky
2 vajcia
4 strúčiky cesnaku
Štipku pálivej papriky alebo chilli
100 g najemno nastrúhaného syra
Perlivú minerálku podľa potreby
Voliteľné: Nadrobno nasekanú pažítku,tymián
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cestíčko. Podľa potreby môžeme zriediť minerálkou, alebo naopak zahustiť múkou. Cestíčko by malo mať konzistenciu ako klasické cestíčko na obaľovanie (ako hustá smotana). Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Cestíčko s údenou vôňou, vhodné aj na pečenie
Potrebujeme (na 2 kg mäsa alebo zeleniny):
4 vajcia
500 ml mlieka
500 g strúhaného údeného syra
3 strúčiky cesnaku
cca 60 g hl múky
1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
Soľ
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na cestíčko a jednoducho v ňom obalíme všetky kúsky rezňov (alebo rybu či zeleninu). Dáme na vymastený plech (alebo na plech vystlaný papierom, ktorý ale ešte pomastíme olejom). Pečieme pri teplote 195 stupňov približne 1 hodinu. Počas pečenia obrátime. Podávame s prílohou podľa chuti.
Bublinkové cestíčko bez vajec – ideálne na karfiol
Cestíčko sa hodí aj na mäso a to najmä pre tých, ktorí majú alergiu na vajcia.
Potrebujeme:
1 stredne veľkú hlávku karfiolu
Šťavu z ½ citrónu
200 ml minerálky (prípadne podľa konzistencie cestíčka)
6 lyžíc hladkej múky
1 čajovú lyžičku soli
Olej
Postup:
Karfiol umyjeme a rozdelíme na malé ružičky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a vo vriacej vode varíme 5 minút.
V miske zmiešame minerálku s múkou a soľou. Vymiešame hustejšie cestíčko – podľa potreby pridáme múku alebo naopak minerálku.
Uvarený karfiol necháme chvíľu vychladnúť a obaľujeme v cestíčku. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista zo všetkých strán.