Žiadna chémia, žiadne konzervačné látky a obrovská zásoba cenných vitamínov skupiny B, E, vápnika a horčíka. Tento nápoj je „živý“, pretože obsahuje kvasné baktérie (napriek tomu, že nepoužijete droždie). Tento nápoj podporuje trávenie, posilňuje imunitu a chutí podobne ako pivo – obsah alkoholu je však omnoho menší ako v klasickom pive (pohybuje sa okolo 1%). Ak si dáte pohár ku ťažkému jedlu, určite ho strávite jednoducho, bez pocitu „ťažoby“. Na grilovačku je tak ako stvorený.
Potrebujeme:
400 g ražného nekysnutého chleba (bez droždia)
Hrsť hrozienok
3 lyžice cukru
2,5 l vody – prevarenej, vychladenej na izbovú teplotu
Postup:
Chlieb nakrájame na kúsky a necháme na vzduchu usušiť. Potom tieto kúsky vložíme do rúry a necháme zapiecť, kým povrch nezíska tmavo-hnedý nádych.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zapečené kúsky chleba vložíme do pohára a doplníme vodou. Potom pridáme cukor, hrozienka a dáme odkryté na teplé miesto. Hrdlo môžeme prekryť gázou, čím nápoj ochránime pred prachom a nečistotami.
Necháme odstáť niekoľko dní a potom jednoducho scedíme do čistej fľaše a uložíme do chladničky.
Zvyšky kvasu používam na pečenie – pridávam do cesta na koláče a šišky. Keď k nemu pridáte trochu vysušeného ražného chleba, vodu a môžeme vyrobiť nový kvas.