V lete to pridávam do ovocných džemov: Majú nižší obsah kalórií, a môžu ich aj cukrovkári!

Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo bieleho cukru, ktorý môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä u detí a ľudí s chronickými ochoreniami.
[mashshare]

Leto je obdobím hojnosti čerstvého ovocia.

 

 

To je ako stvorené na prípravu domácich džemov.

Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo bieleho cukru, ktorý môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä u detí.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Našťastie existuje zdravšia alternatíva, o ktorej sa vďaka portálu pysznosci dozviete viac v tomto článku.

Domáce ovocné džemy sú skutočnou letnou pochúťkou, plnou chuti a vône.

Tradičné recepty však vyžadujú veľa cukru, čo ich robí vysoko kalorickými a nie veľmi zdravými.

 

 

Existuje spôsob, ako si vychutnať džemy bez obáv z prebytočného cukru?

Samozrejme, že áno!

Vďaka niekoľkým jednoduchým náhradám môžeme pripraviť nízkokalorické džemy, ktoré nespôsobujú náhle skoky v hladine cukru v krvi.

 

 

Ovocné džemy bez cukru – je to možné?

Mnoho ľudí verí, že džemy bez cukru strácajú svoju chuť.

 

 

Ale toto je mýtus.

V skutočnosti môžete pripraviť lahodné a sladké džemy aj s obmedzením množstva bieleho cukru.

Základom je používanie prírodných sladidiel, ako je xylitol.

 

 

Xylitol, tiež známy ako brezový cukor, má o 40 percent menej kalórií ako tradičný cukor a oveľa nižší glykemický index.

Vďaka tomu je bezpečný pre diabetikov a ľudí, ktorí sa starajú o svoju postavu.

 

 

Jahodový džem s xylitolom – jednoduchý recept

Príprava lahodného jahodového džemu s xylitolom je mimoriadne jednoduchá.

 

 

Potrebujeme:

1 kg jahôd

600 g xylitolu

šťavu z 1 citróna

 

 

Postup:

Príprava džemu s xylitolom je veľmi jednoduchá a výrazne sa nelíši od tradičného spôsobu.

Na 1 kg ovocia stačí použiť cca 600 g xylitolu.

Presné množstvo sa môže líšiť v závislosti od sladkosti ovocia.

 

 

Ovocie by sa malo dôkladne umyť a nakrájať (ak je to potrebné).

Potom ho zalejte xylitolom a odstavte na pár hodín, aby pustilo šťavu.

Následne vložte ovocie s xylitolom do hrnca a varte na miernom ohni za občasného miešania.

 

 

Varíme, kým džem nezhustne.

Na záver môžete pre lepšiu chuť a konzerváciu pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú.

 

 

Hotový džem by sa mal vložiť do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrieť.

Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes