Leto je obdobím hojnosti čerstvého ovocia.
To je ako stvorené na prípravu domácich džemov.
Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo bieleho cukru, ktorý môže negatívne ovplyvniť naše zdravie, najmä u detí.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Našťastie existuje zdravšia alternatíva, o ktorej sa vďaka portálu pysznosci dozviete viac v tomto článku.
Domáce ovocné džemy sú skutočnou letnou pochúťkou, plnou chuti a vône.
Tradičné recepty však vyžadujú veľa cukru, čo ich robí vysoko kalorickými a nie veľmi zdravými.
Existuje spôsob, ako si vychutnať džemy bez obáv z prebytočného cukru?
Samozrejme, že áno!
Vďaka niekoľkým jednoduchým náhradám môžeme pripraviť nízkokalorické džemy, ktoré nespôsobujú náhle skoky v hladine cukru v krvi.
Ovocné džemy bez cukru – je to možné?
Mnoho ľudí verí, že džemy bez cukru strácajú svoju chuť.
Ale toto je mýtus.
V skutočnosti môžete pripraviť lahodné a sladké džemy aj s obmedzením množstva bieleho cukru.
Základom je používanie prírodných sladidiel, ako je xylitol.
Xylitol, tiež známy ako brezový cukor, má o 40 percent menej kalórií ako tradičný cukor a oveľa nižší glykemický index.
Vďaka tomu je bezpečný pre diabetikov a ľudí, ktorí sa starajú o svoju postavu.
Jahodový džem s xylitolom – jednoduchý recept
Príprava lahodného jahodového džemu s xylitolom je mimoriadne jednoduchá.
Potrebujeme:
1 kg jahôd
600 g xylitolu
šťavu z 1 citróna
Postup:
Príprava džemu s xylitolom je veľmi jednoduchá a výrazne sa nelíši od tradičného spôsobu.
Na 1 kg ovocia stačí použiť cca 600 g xylitolu.
Presné množstvo sa môže líšiť v závislosti od sladkosti ovocia.
Ovocie by sa malo dôkladne umyť a nakrájať (ak je to potrebné).
Potom ho zalejte xylitolom a odstavte na pár hodín, aby pustilo šťavu.
Následne vložte ovocie s xylitolom do hrnca a varte na miernom ohni za občasného miešania.
Varíme, kým džem nezhustne.
Na záver môžete pre lepšiu chuť a konzerváciu pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú.
Hotový džem by sa mal vložiť do sterilizovaných pohárov a tesne uzavrieť.
Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Dobrú chuť!