Výborný šalátik zo zeleru, je úplne jednoduchý a fit.
Pomôže vám s trávením ťažkých vyprážaných jedál a ak si ho dáte namiesto večere tak kilá pôdu dole.
Aké sú účinky zeleru na zdravie?
-Mali by ste vedieť, že zeler nie je len obyčajnou prísadou do nedeľnej polievky, ale v skutočnosti doslova super-potravinou nabitou vitamínmi a živinami.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
-Oplatí sa ho konzumovať aj v surovom stave, toto sú jeho účinky na zdravie:
-Podporuje imunitný systém, chráni bunky.
-Prirodzene detoxikuje.
-Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu a metabolizmus.
-Prečisťuje tráviaci trakt od odpadových látok.
-Močopudné účinky (prečisťuje močové cesty a obličky).
-Podporuje tvorbu krvi.
-Regeneruje a podporuje pečeň.
-Eliminuje bolesti kĺbov.
-Upokojuje nervový systém.
Zdravý zelerový šalát
Vyskúšajte zeler v tomto recepte a určite si ho zamilujete.
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžica dmácej majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
Kúsok póru
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Voliteľné:
Sterilizovaná mrkva
Sterilizovaný hrach
Sterilizovaná kukurica
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle.
Mrkvu očistíme a nastrúhame.
Pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať).
Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte.
Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu.
Nechajte vychladiť a podávajte.
Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole.
Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko.
Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)