Horké uhorky sú stav, ktorý nás rozhodne sklame, ak sa tešíme na vlastnú chutnú úrodu a dočkáme sa len nepríjemnej horkej chuti.
Aké sú príčiny horknutia uhoriek?
Poradíme vám, ako sa tomu vyhnúť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Stavte na tieto rady z portálu pysznosci a vaša úroda uhoriek vás nikdy nesklame.
Uhorky sú chutná a zdravá zelenina.
Ich spotreba na Slovensku je pomerne slušná a uhorky nielen zdobia naše sendviče, ale sú dôležitým prvkom šalátov.
Nesmieme zabudnúť ani na obľúbené nakladané uhorky.
No a najnovšie si ich veľa ľudí pridáva aj do nápojov, pretože ak ich dáte do vody, či minerálky, zanechajú v nej príjemnú osviežujúcu chuť.
Vráťme sa ale k ich pestovaniu.
Práve táto zelenina totiž často trpí problémom horkosti, takže po zbere úrody sú tak povediac – nejedlé.
Odkiaľ pochádza táto horkosť?
Dá sa tomu vyhnúť?
A ak sme už uhorky obrali, sú vhodné len na kompostovanie?
Keďže problém horkých uhoriek je pomerne častý, poradíme vám riešenie, ako sa tomu vyhnúť.
Horké uhorky – veľký malý problém
Problém jasne viditeľnej horkosti v uhorkách sa najčastejšie týka poľných uhoriek.
Nie bezdôvodne.
Práve v tejto zelenine sa najčastejšie nachádza cucurbitacín.
Skôr ako zakričíte, vedzte, že ide o prírodnú látku, ktorá sa v uhorkách vyskytuje od začiatku ich existencie.
Problém je, že niekedy je ho priveľa.
Dôvodom môže byť okrem iného zlé pestovanie, ktoré spôsobuje, že cucurbitacín (zvyčajne sa nachádza najmä v listoch, stonkách a koreňoch) sa prenáša na samotné uhorky, ako aj výskyt niektorých tekvicovitých zelenín v blízkosti záhonov.
Horknutie uhoriek urýchľuje aj sucho.
Horké uhorky – reakcia
Hoci horké uhorky nie sú jedovaté, takú chuť od ich úrody nikto neočakáva.
Špecialisti na pestovanie tejto zeleniny odporúčajú používať organické hnojivá a zalievať uhorky často, ale s malým množstvom vody.
Pozor aj na teplotu vody.
Ideálna voda na zálievku uhoriek, je dažďová.
Ak však nemáte zásoby dažďovej vody a ste odkázaní na vodu zo studne alebo vodovodu, mali by ste ju najskôr nechať odstáť.
Uhorky zle reagujú na studenú vodu, ktorá okrem vyššie spomínaných dôvodov môže tiež prispieť k horkej chuti.
Čo ak sú uhorky aj napriek správnej starostlivosti horké?
V takýchto situáciách máte dve možnosti.
Prvým je zaliať zeleninu po zbere studenou vodou a dlho namáčať.
To zvyčajne pomáha, hoci niekedy je tam toľko cucurbitacínu, že horkosť zostane.
Potom odporúčame len jedno riešenie: zaváranie.
Uhorky pred ďalším spracovaním ošúpte.
Ako sa ukázalo, horké uhorky po vykvasení s malým množstvom soli, môžu byť ešte dobré a po horkosti nezostane ani stopa.
Čo ešte pomáha proti horkosti uhoriek? Rady čitateľov!
Odkrojenie koncov
Horkosť uhoriek sa koncentruje najmä v stopke a na koncoch. Odkrojením cca 1 cm z oboch koncov uhorky odstránite najväčší zdroj horkosti.
„Dojenie“ uhorky
Táto metóda spočíva v tom, že uhorku pozdĺžne prekrojíte na polovicu a reznou stranou potierate dno druhej polovice. Z bielej tekutiny, ktorá vytečie, pochádza horkosť. Po „dojení“ uhorku opláchnite a môžete ju použiť.
Namáčanie v slanej vode
Nakrájané uhorky na plátky alebo kocky namočte do misky so studenou slanou vodou na 15-30 minút. Soľ vytiahne z uhoriek horkosť. Po namáčaní uhorky opláchnite a osušte.
Použitie octu
Do misky s vodou pridajte 1-2 lyžice octu. Nakrájané uhorky namočte do octovej vody na 5-10 minút. Ocot pomôže neutralizovať horkosť. Po namáčaní uhorky opláchnite a osušte.
Blanšírovanie
Nakrájané uhorky na plátky alebo kocky vložte do vriacej vody na 30 sekúnd. Blanšírovanie uhorky zbaví horkosti a zároveň im dodá chrumkavosť. Po blanšírovaní uhorky sceďte a nechajte vychladnúť.
Veľa šťastia!