Konečne viem, ako robiť džem bez želírovacieho prípravku, BEZ ZAVÁRANIA a aby bol vždy je krásne hustý: Poznám toto TAJOMSTVO!

Takto pripravíte super hustý džem aj bez želírovacieho prípravku.
[mashshare]

Leto je obdobím hojnosti čerstvého ovocia, ktoré je ako stvorené na prípravu domácich zaváranín.

 

 

Džem je jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako si dlhšie uchovať letnú chuť ovocia.

Žiaľ, často sa stáva, že džem je riedky a vodnatý, stráca svoj chutný vzhľad, aj konzistenciu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako pripraviť hustý, lahodný džem bez akýchkoľvek umelých želírovacích prísad.

Postupujte podľa tohto receptu z portálu pysznosci a džem sa vám určite podarí.

Príprava domáceho džemu je spôsob, ako spracovať úrodu ovocia.

 

 

Aby bol váš džem nielen chutný, ale aj dostatočne hustý, stojí za to venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým aspektom.

Ukazuje sa, že dokonalú konzistenciu môžeme dosiahnuť aj bez použitia želatíny alebo iných želírovacích prísad.

Stačí poznať pár jednoduchých trikov.

 

 

Tajomstvo hustého džemu spočíva vo výbere ovocia

Kľúčom k získaniu hustého džemu je výber ovocia s prirodzene vysokým obsahom pektínu.

Pektín je rastlinná látka, ktorá je zodpovedná za vytváranie gélovej konzistencie.

 

 

Ovocie, ktoré obsahuje najviac pektínov:

  • jablká
  • egreše
  • dule
  • ríbezle

 

 

  • broskyne
  • citrusové ovocie
  • banány
  • černice

Ak použijeme ovocie s nízkym obsahom pektínu, ako sú slivky, čerešne, hrušky či maliny, môžeme ich kombinovať s ovocím bohatým na pektín.

 

 

Stačí pridať asi 20 dkg ovocia bohatého na pektín na každý kilogram zvyšného ovocia, aby ste získali konzistenciu hustého džemu.

Jednoduchý recept na hustý džem bez želatíny

 

 

Ingrediencie:

2 kg ovocia

500 g kryštálového cukru

šťava z 2 citrónov

 

 

Krok 1: Príprava ovocia

Ovocie nakrájajte na rovnaké kúsky.

Pomocou pučidla na zemiaky môžete ovocie zmiešať s cukrom, čo urýchli proces varenia.

 

 

Krok 2: Pridanie citrónovej šťavy

K ovociu a cukru pridajte citrónovú šťavu.

Citrón nielen zlepší chuť, ale podporí aj proces želírovania.

 

 

Krok 3: Varenie

Ovocie varte na miernom ohni asi 20 minút, občas premiešajte.

Akonáhle zmes začne bublať, bude postupne hustnúť.

 

 

Krok 4: Testovanie konzistencie

Ak chcete skontrolovať, či je džem hotový, dajte ho na studený tanier.

Ak zostane čistý a pri posúvaní lyžičkou alebo prstom sa neleje, džem je hotový.

V opačnom prípade povarte ešte niekoľko minút a znova otestujte.

 

 

Krok 5: Skladovanie

Horúci džem nalejte do čistých pohárov, zatvorte ich a nechajte vychladnúť.

Uchovávajte v chladničke.

 

 

Ďalšie tipy:

Ak chcete získať ešte hustejší džem, môžete ho variť dlhšie.

Do džemu môžete pridať korenie ako škoricu, zázvor alebo klinčeky.

 

 

Džem je najlepšie skladovať na chladnom a tmavom mieste.

Podľa týchto jednoduchých tipov ľahko pripravíte hustý, lahodný džem, ktorý si dlho zachová krásnu farbu a chuť.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes