Existuje niekoľko spôsob, ako si uskladniť kôpor na zimu tak, aby si zachoval vôňu, aj chuť.
Naložte si ho do pohárov a bude skoro ako čerstvý.
Príprava je pritom veľmi jednoduchá.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto návodu z Youtube kanála Alexandra Vanessa.
Spôsobov, ako si uskladniť kôpor na zimu, je niekoľko.
Populárnym je napríklad sušenie, či mrazenie.
Jednou zo starších metód, je konzervovanie kôpru v octe a soli.
Sušený kôpor môže zmeniť svoju chuť, aj arómu.
Vyskúšajte preto tento jednoduchý spôsob, pri ktorom sa kôpor uskladní v pohároch.
Potrebujete len sterilizované suché zaváracie poháre s viečkami, dobre umytý kôpor a 9% ocot.
Najlepší je kvalitný jablčný alebo vínny ocot.
Potrebujeme:
250 g kôpru
150 ml octu
Postup:
Zoberte si čistý zaváraninový pohár a vložte doňho umyté a osušené stonky kôpru.
Zalejte ho octom, viečka dôkladne uzavrite a kôpor odložte do špajze.
Vydrží vám roky a zachová si vôňu, aj chuť.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.
Pripravte si zelenú soľ
Ak si chcete chuť letného kôpru uchovať dlhšie (aj počas celej zimy, keď kôpor nemá takú výraznú chuť), pripravte si kôprovú soľ.
Solenie výrobkov, najmä mäsa, je veľmi starý spôsob konzervovania potravín.
Využite starodávnu ľudovú múdrosť.
Ako skladovať kôpor týmto spôsobom?
Potrebujete malú nádobu, ktorá je čistá a suchá.
Kôpor umyjeme, dôkladne osušíme a nasekáme nadrobno (spolu so stonkami sú tiež plné chuti).
Najprv nasypte do dózy asi 5 mm hrubú vrstvu soli.
Potom celkom pevne poukladajte vrstvu kôpru a jemne pritlačte rukou.
Posypte ďalšou vrstvou soli, potom pridajte kôpor a striedavo na okraje pohára.
Horná vrstva by mala byť soľ.
Čím dlhšie nádobu skladujete, tým silnejšie soľ prenikne do kôpru.
Uchovávajte v chladničke.
Na čo použiť kôprovú soľ?
Touto soľou môžete ochutiť nielen zemiaky (vrátane pyré), ale aj iné jedlá, ktoré vyžadujú príchuť kôpru.
Ak vám v zime chýba kôprová polievka a pripravíte si ju s čerstvým zimným kôprom, zvýrazníte jej chuť.
Kôprová soľ zvýrazní chuť aj smotanových omáčok k mäsu či plnky do pirohov.
Môžete si vyrobiť aj ochutené maslo.
Je vhodná aj na dochucovanie domácich nátierok na chlieb.
Výborne chutí aj jednoducho na teplom, domácom chlebíku s maslom.
Pri použití kôprovej soli znížte množstvo bežnej soli v recepte.
Dobrú chuť!