Neskutočná tvarohová dobrota, ktorú máte hotovú raz-dva.
Koláčik je taký lahodný, že ho budete pripravovať párkrát do týždňa.
Fantastický recept z youtube kanála Ellenina kuchyňa na výnimočne jemný tvarohový koláč.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
2 vajcia
100 g kryštálového cukru
štipku soli
1 ČL vanilkového cukru
4 PL kyslej smotany príp. jogurtu
500 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
200 g masla
Na plnku:
400 g tvarohu
2 vajcia
100 g kryštálového cukru
1 ČL vanilkového cukru
1,5 PL kukuričného škrobu
Na potretie:
1 žĺtok
1 ČL mlieka
Postup:
Do misky pridáme vajcia, cukor, soľ, vanilkový cukor. Metličkou dôkladne vymiešame.
Ďalej pridáme smotanu a dobre premiešame.
Do väčšej misky s múkou pridáme prášok do pečiva a lyžičkou premiešame.
Potom pridáme maslo, vidličkou.
Rukami zamiešame.
Nakoniec pridáme vajíčkovú zmes, špachtľou premiešame a rukami vymiesime cesto.
Cesto zabalíme do igelitového vrecka.
Vložíme na 20-30 minút do chladničky.
Do misky s tvarohom pridáme vajcia, cukor, vanilkový cukor, škrob.
Ručným mixérom rozšľaháme na riedky krém.
Cesto prekrojíme približne v jednej tretine.
Väčšiu časť cesta vložíme do formy vystlanej papierom na pečenie a roztiahneme ho po celej ploche.
Potom nalejme tvarohový krém a rovnomerne ho zarovnáme.
Druhú časť cesta rozvaľkáme a zúbkovaným krájačom nakrájame na tenšie pásy.
Cesto poukladáme na krém do tvaru mriežky a zahneme okraje (viď video).
Kraje koláča potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.
Po upečení posypeme koláč práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: