Nakladané uhorky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a milujú ich dospelí aj deti.
Hoci recept na ich prípravu vyzerá jednoducho, úspech je skrytý v detailoch.
Odhaľte tajomstvo dokonalého nakladania uhoriek, vďaka ktorým budú chutiť, ako od babičky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu pysznosci.
Nakladanie uhoriek sa môže zdať veľmi jednoduché – zeleninu stačí zaliať nálevom a pridať pár korenín.
Kľúč k úspechu však spočíva v správnej príprave uhoriek a správnom pomere ingrediencií.
Jedným z najdôležitejších krokov, je namáčanie uhoriek.
Oplatí sa ich pred nakladaním namočiť na 3-4 hodiny do studenej vody.
Vďaka tomu uhorky získajú svoju sviežosť a budú chrumkavé.
Proporcie a ingrediencie pre dokonalé nakladané uhorky
Okrem iného netreba zabúdať na dôležitosť vhodného pomeru vody a soli.
Šesť 1,7 litrových pohárov vyžaduje približne 4 litre soľanky, čo je 40 % objemu pohárov.
Vďaka tomu budú uhorky dôkladne zakryté a správne naložené.
Ingrediencie:
4 kg uhoriek
4 polievkové lyžice nejodovanej kamennej soli
3-4 strúčiky cesnaku na 1 pohár
stonky kôpru
čerešňové listy
chrenové listy
Postup:
Pri príprave nakladaných uhoriek začnite prevarením vody so soľou.
Do hrnca nalejte 4 litre vody, pridajte 4 polievkové lyžice kamennej soli a priveďte do varu.
Medzitým si pripravte zaváracie poháre, ktoré dôkladne umyte a sterilizujte.
Uhorky pevne umiestnite do sterilizovaných pohárov, do každej nádoby pridajte stonku kôpru, jeden list chrenu a 3-4 čerešňové listy.
Do každej nádoby pridáme aj 3-4 strúčiky cesnaku.
Uhorky by mali byť usporiadané tak, aby boli 2-3 centimetre pod okrajom pohára.
Pred naliatím vriacej vody položte lyžicu naprieč pohára a oprite ju o okraj.
Tým sa zabráni rozbitiu nádoby pri nalievaní horúceho soľného roztoku.
Keď soľanka vrie, naplňte ňou poháre tak, aby boli uhorky úplne zakryté.
Poháre zatvorte viečkom a postavte hore dnom.
V tejto polohe ich necháme stáť dva dni a potom ich umiestnime na chladné tmavé miesto, napríklad do komory, pivnice a pod.
Ďalšie tipy:
Pred vložením pohárov do pivnice sa oplatí skontrolovať, či sú viečka vyduté.
Nakladané uhorky môžeme jesť po niekoľkých dňoch, no najlepšie chutia asi po týždni.
Možno ich skladovať v chladničke až niekoľko mesiacov.
Podľa týchto jednoduchých tipov ľahko pripravíte lahodné a chrumkavé nakladané uhorky, ktoré potešia vašich blízkych.
Dobrú chuť!