Inšpirujte sa výbornými receptami na šaláty, ktoré zasýtia, sú ľahké a chutia fantasticky.
Vynikajúci a fit zelerový šalát
Vyskúšajte zeler v tomto recepte a určite si ho zamilujete.
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžica dmácej majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
Kúsok póru
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Voliteľné:
Sterilizovaná mrkva
Sterilizovaný hrach
Sterilizovaná kukurica
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle.
Mrkvu očistíme a nastrúhame.
Pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať).
Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte.
Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu.
Nechajte vychladiť a podávajte.
Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole.
Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko.
Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)
Šaláty z čínskej kapusty na chudnutie
Vynikajúci šalát s ľahkým dressingom
Tento šalát vám pomôže pri boji s nadbytočnými kilogramami. Výborne chutí a zasýti.
Potrebujeme:
400 g kuracie prsia
200 g pekingská kapusta
4 paradajky
2 vajcia
2 ks farebná paprika
1 uhorka
200 g jogurtu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžičky horčice
Čierne korenie (mleté) podľa chuti
Soľ podľa chuti
Postup:
Nakrájame si kuracie mäso na stredné kúsky.
Posypeme soľou a korením.
Kuracie mäso opražíme na 1 lyžici oleja, mäso potom necháme vychladnúť.
Čisté listy kapusty natrháme na kúsky.
Uhorky papriky narežeme na kúsky. Zeleninu a kuracie mäso pridáme navrch kapusty.
V samostatnej miske zmiešame prírodný jogurt s 1 lyžičkou olivového oleja, horčicou, soľou a korením.
Celý šalát zamiešame a pridáme dresing.
Navrch poukladáme paradajky a uvarené vajcia na tvrdo.
Caesar šalát s čínskou kapustou
Potrebujeme:
200 g kuracieho mäsa uvareného, alebo grilovaného
300 g čínskej kapusty
100 g tvrdého syra
80 g domácich krutónov (chlieb nakrájaný na kocky, opečený na suchej panvici)
2 polievkové lyžice domáca majonéza
1 strúčik cesnaku
°1/2 zväzku zenej cibuľky
Citrónovú šťavu
Postup:
Mäso ochuťte a nechajte vychladnúť. Potom nakrájame na dlhšie kúsky.
Jemne nakrájajte kapustu. Paradajky nakrájajte na plátky a jemne nakrájajte syr.
Primiešajte pretlačený cesnak, majonézu, citrónovú šťavu a nakrájanú zeleninu.
Zmiešajte všetky pripravené prísady s krutónmi, majonézou a podávame s čínskou kapustou.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky.
Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou.
Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.
Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom.
V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete).
Zmes nalejeme na šalát a premiešame.
Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď.
Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu.
Ja ho pripravujem presne takto!
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru
1 konzerva kukurice
20 dkg šunky nakrájanej
1 biely jogurt + lyžičku horčice
1 ananás plechovka
pór nakrájaný na kolieska
15 dkg tvrdého syra – nastrúhať
Postup:
Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu.
Necháme do druhého dňa odležať.
Potom všetko premiešame a podávame.
Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks).
Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.
Super zdravý šalát plný vitamínov
Potrebujeme:
3 – 4 ks cvikla stredne veľká
300 ml hrášok sterilizovaný (lepšie je mať uvarený hrášok, ale ja som bohužiaľ práve nemala)
2 – 3 ks mrkva
3 – 4 ks uhorky sterilizované
1 lyžica olivového oleja (extra panenský)
biele korenie
morská soľ
Postup:
Cviklu dáme uvariť, alebo upiecť do alobalu.
Potom necháme vychladnúť a postrúhame na hrubom strúhadle.
Uvarenú mrkvu tiež nakrájame na kocky, rovnako aj uhorky.
Všetky suroviny pripravíme do väčšej nádoby, pridáme korenie, olivový olej a soľ, premiešame šalátovými lyžicami.
Na chvíľu odložíme do chladu, aby sa všetky chute prepojili, pred podávaním posypeme strúhaným nízkotučným syrom alebo vajíčkom uvareným na tvrdo – to vtedy, ak ho nemáme ako prílohu, ale plnohodnotnú večeru.
Inak podávame aj bez vajíčka.
Mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom.
Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.