Jahody vám nesplesnivejú a vydržia ČERSTVÉ oveľa dlhšie: Toto musí počas sezóny vedieť každý!

Naučte sa, ako správne skladovať jahody.

Jahodová sezóna je v plnom prúde a mnohí využívajú možnosť samozberu.

 

 

Ak si však nazbierate väčšie množstvo týchto chutných sladkých plodov, je dôležité ich správne uskladniť alebo ihneď spracovať.

V opačnom prípade môžu začať jahody rýchlo plesnivieť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Máme pre vás skvelý tip z portálu smakosze, vďaka ktorému vydržia jahody dlho čerstvé a nesplesnivejú.

Ako skladovať zrelé jahody?

Slovenské júnové jahody sú mäkké a šťavnaté, preto je dôležité vedieť, ako by sa mali skladovať.

 

 

Aby sa jahody príliš rýchlo nepokazili, musíte urobiť viac, než ich len skladovať v chladničke.

Keďže mäkké ovocie pomerne ľahko podlieha tlaku, je najlepšie ich naukladať len v jednej vrstve.

Jahody by sme pred uložením do chladničky mali pretriediť, aby sme tie pokazené vyradili – ak ich vložíme do nádoby s ostatnými, „nakazia“ práve tie, ktoré ešte chutia dobre.

 

 

Jahody v krabici

Zvyšok jahôd dáme do chladničky najlepšie pred opláchnutím, pretože ľahko nasajú vodu a budú vodnaté.

Je tiež dôležité, a možno najdôležitejšie, neodrezávať stonky.

 

 

Jahody tak vydržia dlhšie čerstvé.

Umiestnite ich v jednej vrstve do krabice na papierovú utierku.

 

 

Debnička by mala mať rovné dno, aby sa jahody navzájom netlačili.

Takéto jahody prikryte papierovou utierkou a uložte ich do spodnej zásuvky chladničky.

 

 

Za dodržania týchto podmienok vydržia čerstvé niekoľko dní.

Ako správne umyť jahody?

 

 

Existuje jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť chemikálií z jahôd.

Pripravte si roztok z vody a octu.

Do misky nalejte vodu a ocot v pomere 3:1.

 

 

Namočte jahody do roztoku.

Ovocie by v ňom malo ležať asi 5 minút.

Pripravte si roztok z vody a sódy bikarbóny.

 

 

Do druhej misky nalejte vodu a na 1 liter vody pridajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.

Vložte jahody do roztoku sódy bikarbóny.

Ovocie by v ňom malo zostať ďalších 5 minút.

Jahody dôkladne opláchnite čistou vodou.

 

 

Jahody osušte papierovou utierkou.

Hotovo, teraz sú perfektne umyté a pripravené na konzumáciu.

 

 

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.