Jahodová sezóna je v plnom prúde a mnohí využívajú možnosť samozberu.
Ak si však nazbierate väčšie množstvo týchto chutných sladkých plodov, je dôležité ich správne uskladniť alebo ihneď spracovať.
V opačnom prípade môžu začať jahody rýchlo plesnivieť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Máme pre vás skvelý tip z portálu smakosze, vďaka ktorému vydržia jahody dlho čerstvé a nesplesnivejú.
Ako skladovať zrelé jahody?
Slovenské júnové jahody sú mäkké a šťavnaté, preto je dôležité vedieť, ako by sa mali skladovať.
Aby sa jahody príliš rýchlo nepokazili, musíte urobiť viac, než ich len skladovať v chladničke.
Keďže mäkké ovocie pomerne ľahko podlieha tlaku, je najlepšie ich naukladať len v jednej vrstve.
Jahody by sme pred uložením do chladničky mali pretriediť, aby sme tie pokazené vyradili – ak ich vložíme do nádoby s ostatnými, „nakazia“ práve tie, ktoré ešte chutia dobre.
Jahody v krabici
Zvyšok jahôd dáme do chladničky najlepšie pred opláchnutím, pretože ľahko nasajú vodu a budú vodnaté.
Je tiež dôležité, a možno najdôležitejšie, neodrezávať stonky.
Jahody tak vydržia dlhšie čerstvé.
Umiestnite ich v jednej vrstve do krabice na papierovú utierku.
Debnička by mala mať rovné dno, aby sa jahody navzájom netlačili.
Takéto jahody prikryte papierovou utierkou a uložte ich do spodnej zásuvky chladničky.
Za dodržania týchto podmienok vydržia čerstvé niekoľko dní.
Ako správne umyť jahody?
Existuje jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť chemikálií z jahôd.
Pripravte si roztok z vody a octu.
Do misky nalejte vodu a ocot v pomere 3:1.
Namočte jahody do roztoku.
Ovocie by v ňom malo ležať asi 5 minút.
Pripravte si roztok z vody a sódy bikarbóny.
Do druhej misky nalejte vodu a na 1 liter vody pridajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
Vložte jahody do roztoku sódy bikarbóny.
Ovocie by v ňom malo zostať ďalších 5 minút.
Jahody dôkladne opláchnite čistou vodou.
Jahody osušte papierovou utierkou.
Hotovo, teraz sú perfektne umyté a pripravené na konzumáciu.
Dobrú chuť!