Vynikajúce chrumkavé tyčinky. Podávam ich namiesto chleba, ako občerstvenie alebo prílohu k domácim omáčkam.
Recept je úplne jednoduchý, každý ich zvládne pripraviť.
Potrebujeme:
• Múka hladká – 200 g
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
• Voda (60 – 70 ° C) – 100 g
• Olivový olej – 50 g
• Soľ – 1 lyžička
• Provensálske bylinky
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s vodou, olejom a soľou.
Vymiešame jednotné cesto, ktoré dáme do plastového vrecka.
Na 30 minút vložíme do chladničky.
Potom z chladničky vyberieme a na doske rozdelíme na polovicu.
Každú rozvaľkáme na tenkú placku a nakrájame na tyčinky.
Stočíme a preložíme na plech vystlaný papierom.
S druhou polovicou cesta postupujeme rovnako.
Potrieme vodou, posypeme bylinkami podľa chuti.
V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme dozlatista.
Verzia s maslom
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
125 g studeného masla
100 ml studenej vody
1 vajce
1/2 lyžičky soli
1 lyžica soli (na posypanie)
Postup:
Múku, soľ a studené maslo nakrájané na kocky premiešame v miske na hrubú mrveničku.
Pridáme studenú vodu a vajce a rýchlo vypracujeme hladké cesto.
Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 3 mm.
Pomocou noža alebo pizza rezačky nakrájame cesto na tyčinky široké asi 1 cm.
Tyčinky poukladáme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom.
Posypeme soľou a podľa chuti aj rôznymi posypmi, napríklad sezamom, makom, syrom, bylinkami atď.
Pečieme v predhriatej rúre 15-20 minút, dokým tyčinky nie sú zlatohnedé.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod:
Zdroj, titulná foto: youtube.com