Šalát podľa ČSN, presne, ako si ho pamätáme z mliečnych barov.
Dnes už takúto pochúťku veru nekúpite.
Názov receptu je odvodený od legendárnej Parížskej salámy, ktorá bola v kombinácií s čerstvým rožkom obľúbenou desiatou čo rýchlou večerou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak nezoženiete parížsku salámu, použite makké druhy salámy (Liptov, Gothaj..)
K tomuto skvelému šalátiku nás inšpirovala skvelá pani Janka K.
História parížskeho šalátu
Parížsky šalát, familiárne nazývaný aj „parižák“, má bohatú históriu, ktorá sa líši v závislosti od krajiny. V Česku a na Slovensku sa stal ikonickým jedlom, zatiaľ čo v iných častiach sveta existujú variácie s odlišným zložením a názvom.
Presný pôvod parížskeho šalátu nie je jasný. Niektoré teórie hovoria, že vznikol v 19. storočí vo Francúzsku, zatiaľ čo iné ho spájajú s Rakúskom-Uhorskom. V Československu sa presadil v 20. storočí a stal sa populárnym najmä vďaka dostupnosti surovín a jednoduchosti prípravy.
Parížsky šalát má pre mnohých ľudí v Česku a na Slovensku sentimentálnu hodnotu. Je to symbol jednoduchej, chutnej a dostupnej stravy, ktorá spája generácie. Jeho história odráža vývoj potravinových trendov a chutí v danej oblasti a dokazuje, že aj obyčajné jedlo sa môže stať ikonou.
Na pol kilogramu parížskeho šalátu potrebujeme:
200 g parížskej salámy
90 g kyslých uhoriek
30 g sterilizovaného hrášku
13 g cibule
150 g domácej majonézy (žĺtky a olej – najlepšie je použiť domáce vajcia)
5 g krupicový cukor
5 g soľ
10 g plnotučná horčica
2,5 g ocot (jedna čajová lyžička)
4 g worcesterskej omáčky
mleté čierne korenie (0,25 = na špičku noža)
Postup:
Odvážame 200 gramov salámy.90 g sladkokyslých uhoriek, 30 g sterilizovaného hrášku, 13 gramov cibule.
Salámu ručne nakrájame na tenké rezance.
Aj uhorky si ručne nakrájame.
Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky.
Aby nebola štipľavá a nezhorkla, dáme ju do sitka.
A prelejeme vriacou vodou.
Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.
Pridáme aj všetky ostatné prísady.
Všetko dobre premiešame.
Hotový parížsky šalát uložíme do chladničky.
Niekoľko hodín ho necháme odpočívať.
Vtedy je šalát najlepší.
Parížsky šalát podávame s pečivom napríklad večeru.
Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec a iných výrobkov studenej kuchyne.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)